IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
09:00 | 26 юни 2021
Обновен: 03:00 | 1 май 2024

142-ма варненци са ухапани от кърлежи за седмица

Дъждовете подлудиха насекомите. Общината започва да пръска

По материала работи: Слав Велев
142-ма варненци са ухапани от кърлежи за седмица

142-ма са били ухапани от кърлежи във Варненско през изминалата седмица, съобщават от РЗИ. За периода 18.06.2021г. – 24.06.2021 г. опасните насекоми са нападнали 131 жители на областния център, а 11 са регистрираните ухапвания в останалите населени места от областта.

164 са били регистрираните случаи на нападнати от кърлежи хора във Варненско през предхдния период, отчитат още от Здравната инспекция в града. 

Дъждовете и топлото време подлудиха насекомите. Огромен бум на кърлежи, комари, жълти мухи, малки оси, листни въшки и калинки се наблюдава в последните дни от юни.

Община Варна започва поетапно пръскане във всички райони на града срещу кестенов молец и комари. 

По указание на Областната дирекция за безопасност на храните ще се проведе първата обработка на дървета против кестенов молец, съобщи д-р Антоанета Тончева, управител на общинското предприятие „Дезинфекция, Дезинсекция и Дератизация“.

Обработването ще се извърши както следва: Аспарухово, Галата и част от Чайка - на 28-ми юни, в район Приморски; и част от район Одесос; - на 29-ти юни, в район Вл. Варненчик и в район Младост - на 30-ти юни.

Обработките ще се извършват след 22 ч. до полунощ, когато движението на МПС е слабо. Ще се провеждат  при подходящи климатични условия /температура, влажност, вятър, валежи/ и графикът може да претърпи корекция. Използваният биоцид Димилин  е препоръчан от Българската агенция за безопасност на храните и е предназначен за битова употреба.

Ще се обработват ниските клони на кестеновите дървета и площта под тях. Ще се използва генератор за студен аерозол, монтиран върху пикап със светлинна сигнализация.

От 28-ми юни започва и обработването на паркове и дерета против комари - в Морска градина  - в периода 28 и 29 юни, в парка в район Вл. Варненчик - на 30 юни, в парк Младост и в парк Възраждане – 1 юли, парк Елин Пелин – 2 юли, деретата - в периода 5 - 9 юли.

Обработките ще се извършват рано сутрин по метода на топлия аерозол. Използваният биоцид няма карантинен период.
През последните дни на юни в общинското предприятие постъпват многобройни сигнали за масова поява на оси. В действителност  това са насекоми  от семейство Syrphidae (осоподобни мухи) и тяхното бурно развитие се дължи на високата популацията листни въшки. Окраската им силно наподобява жълточерната на осите и хората лесно могат да се объркат, но те нямат жило, а основната им храна  са листните въшки, обясни д-р Тончева.

Популациите бързо ще намалеят при постигане на биологично равновесие, вероятно до средата на юли. Те не изискват третиране, допълни тя.

Коментари

Новини Варна