IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
09:45 | 26 юни 2021
Обновен: 18:55 | 24 март 2024

Водата в 6 варненски села не става за пиене

В Приселци бъка от желязо

По материала работи: Слав Велев
Водата в 6 варненски села не става за пиене

Водата в 6 варненски села не става за пиене. До това заключение е стигнало РЗИ-Варна след изследвани проби при консуматорите от централно водоснабдени населени места по химични показатели. От тях не отговарят на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейнобитови цели 6. 

Засегнатите населени места са:

- с.Ягнило– калций – 154 ± 8 мг/л, при норма – 150 мг/л и

- с.Въглен - нитрати 58 ± 2,7 мг/л, при норма 50 мг/л;

- с. Климентово – нитрати – 64,3, ± 3, при норма 50 мг/л;

- с.Китен – ост. свободен хлор – 0,9, при номра 0,3-0,4 мг/л;

- с. Черноок – нитрати – 53,4 ± 2,5 мг/л, при норма 50 мг/л.

- с.Приселци – желязо – 255 микрогр/л, при норма 200 микрогр/л

По отношение на установените отклонения по показател „нитрати” РЗИ-Варна препоръчва питейната вода да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса.

Кметовете на общини следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари. Издадено е предписание до управителя на „ВиК-Варна” ООД за предприемане на мерки по компетентност за привеждане в съответствие с изискванията на концентрацията на „желязо” в питейната вода в с. Приселци.

Коментари

Новини Варна