IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:00 | 4 юли 2021
Обновен: 06:41 | 20 април 2024

Във Варна: Събират утайката от кафе с общоградска кампания

Тя е естествен тор богат на микроелементи и азот

По материала работи: Слав Велев
Във Варна: Събират утайката от кафе с общоградска кампания

Снимка: iStock

Кампания за събиране на утайка от кафе под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“ започва във Варна за втора поредна година.

Мотивът е, че утайката от кафе е естествен тор богат на микроелементи и азот, подходяща е за наторяване както на домашни растения, така и на земеделски култури.

Миналата година събраната утайка от кафе беше вложена в „Слънчевата ферма“, която е био производител на царевица.

Кампанията продължава до 1 октомври, а тези, които желаят да се включат, могат да предадат събраната от тях утайка от кафе в пекарната за кафе в бл. 193 на кв. "Чайка".

8 ползи от утайката на кафето за цветя, зеленчуци и подправки 

 

Може да подхраните растенията си както с утайката от кафе - от машина, джезве или капсули, така и с люспите от прясно изпечено кафе. От тях те получават магнезий и калий. Кафеените люспи са чудесно средство за наторяване на почвата на растенията. То я прави перфектна за растения като азалии, рододендрони, хортензии, камелии, гардении, орхидеи и много др. Достатъчно е само да поръсите почвата с люспите от кафе преди да я полеете.

Ако пиете кафе от капсули, не бързайте да ги изхвърляте - премахнете фолиото и извадете утайката. След като е минала през машината, то е надупчено и лесно може да го повдигнете с нож или ножица. Кафето от утайката прави почвата още по-плодородна. Когато добавяте утайка от кафе директно в почвата, предварително я разровете малко отгоре и след това поръсете. 

Ако наръсите с утайка от кафе около цветята в саксии в дома си, котката ви ще престане да ги бута и да си играе с листата. Миризмата на кафе отблъсква котките. Други аромати, които имат същото действие по отношение на котките са оцет и цитруси. Те обаче имат друго действие върху почвата. 

Ако имате компост, може спокойно да добавяте утайката от кафе там. Ако кафето е в хартиени филтри, хвърляйте го с тях. В компост използваното кафе помага да се добави азот. 

Прясното кафе повишава киселинността на почвата, но утайката е по-скоро неутрална. 

Утайката от кафе ще привлече повече земни червеи в градината ви. Те правят земята рохка и по-лесна за обработка. Кафето помага на микроорганизмите, полезни за растежа и цъфтежа на растенията. 

Смесете утайката от кафе с мулча, който използвате в градината си. Така ще предпазите растенията и от набезите на охлюви и диви зайци. 

Сместа от зехтин и прясно кафе ще потисне растежа на плевелите в градината. Не го използвайте обаче за доматите - не им се отразява благоприятно.  

Направете си течен тор за растенията с чай от кафе. Добавете 2 чаши утайка към 5 литра вода и оставете да престои една нощ. Можете да използвате тази смес като течен тор за градински и саксиени растения. Отварата е подходяща и за подхранване на листната маса. 

Коментари

Новини Варна