IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
12:15 | 8 юли 2021
Обновен: 10:18 | 6 май 2024

Две предложения за "Почетен гражданин на Варна", обсъждат публично на 20 юли

Началникът на ВВМУ проф. д.в.н. Боян Медникаров и художника Георги Лечев са номинираните

По материала работи: Слав Велев
Две предложения за "Почетен гражданин на Варна", обсъждат публично на 20 юли

Началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и художника Георги Лечев са предложени за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна“, става ясно от съобщение в сайта на Община Варна.

Публичното обсъждане на предложенията ще се проведе на 20 юли (вторник) от 17:00 ч. в зала „Пленарна“.

Мотивите за предложените личности можете да видите ТУК.

През 2020 г. с най-високото отличие на града бяха удостоени бившият ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ проф. д-р Красимир Иванов и директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин.

Званието "Почетен гражданин на Варна" е най-високото признание на обществеността на Варна за изключителен принос и заслуги за развитието на общината.

То се присъжда на български и чуждестранни граждани за героични постъпки в мирно и военно време, за проектиране и строителство на града, неговите райони, паметните му сгради, за ръководство и активно участие в изграждането и развитието на Варна, за творческа дейност, внесла голям принос в националната култура и прославила града и страната ни, за спечелени златни олимпийски медали, за ярки постижения в образованието, науката и техниката, получили световно признание, за благотворителна дейност, провеждана в големи мащаби и продължително време.

Званието "Почетен гражданин на Варна" се присъжда в навечерието на 15 август - Деня на Варна.

Кметът на общината и председателят на Общинския съвет, преди да внесат за разглеждане в Общинския съвет предложенията за удостояване със званието "Почетен гражданин на Варна", задължително провеждат публични обсъждания по съответните кандидатури сред широката общественост на града.

Коментари

Новини Варна