IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
10:20 | 21 юли 2021
Обновен: 08:45 | 19 април 2024

Мъртвак по морето! Как да го познаем и какво да правим

Ако видите празно и тихо пространство между вълните не отивайте там

По материала работи: Слав Велев
Мъртвак по морето! Как да го познаем и какво да правим

Мъртво вълнение вече има по морето край Варна и Бургас. Спасителите по плажовете са изправени на нокти и предупреждават летовниците да не влизат навътре в морето, което за броени часове вече взе две жертви.

Ако те застигне в морето, трябва да плуваш успоредно на брега с цел да излезеш от хватката му, съветват спасители.

Преди два дни 50-годишен мъж се удави на Южния плаж в Поморие, където бил със семейството си. Туристът бил от София, казаха морските спасители. Влязъл да се къпе в неделя, но изчезнал.

Вчера морето отново взе жертва - 63-годишният Божидар Петров от София се е удавил преди час и половина в Равда, съобщава "Флагман". Той бил на почивка в курорта с жена си. Подвел се по спокойното море и влязъл смело навътре, което било фатално за него.

До края на тази седмица морето ще е изключително коварно, предупреждават спосители. Изглежда тихо и спокойно, но всъщност остатъчната част от ветровата вълна е отдолу и предизвиква мъртво вълнение.

От БЧК съветват да бъдете изключително внимателни, да не изпадате в паника и да се опитате да плувате настрани, а не срещу течението. "Мъртвите течения се образуват до брега. Тоест, дори водата да ви е до кръста, течението може да ви подхване и да ви завлече навътре в морето. НЕ ИЗПАДАЙТЕ В ПАНИКА! Без значение дали сте добър плувец, много е важно да не се борите с течението. По-безопасно е да се отпуснете на повърхността на водата, тъй като в противен случай тялото застава перпендикулярно надолу и течението го носи по-бързо. Когато легнете на повърхността на водата, по-голямата сила на течението "минава" под вас. Излиза се встрани от течението", съветват от БЧК.

Ако видите празно и тихо пространство между вълните /както на снимките/, не си позволявайте да влизате във водата.

Мястото между двете стрелки, всъщност е мъртвото вълнение. Това е много силно течение, което няма да ви позволи да се върнете на брега, а ще ви завлече доста навътре в морето.

За да излезете от него, не трябва да се съпротивлявате, а да следвате едно просто правило, което може да ви помогне да излезете от прегръдката на водата и да стъпите отново на суша. Идеята е, че не трябва да се паникьосвате и да се борите с мъртвото вълнение. Тo "действа" на около 100 метра от брега- това е и разстоянието, на което обикновено може да ви отдалечи. След като усетите, че силата му намалява, започнете да плувате успоредно на брега. В момента, в който можете да го направите и водата не ви връща обратно, насочете се право към плажа, използвайки вълните за помощ.

Коментари

Новини Варна