IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
15:00 | 29 юли 2021
Обновен: 13:07 | 27 април 2024

Облагородяване или застрояване – какво се случва в 17 микрорайон

Граждани бранят от застрояване района още миналия век, кметът обещава игрища

По материала работи: Слав Велев
Облагородяване или застрояване – какво се случва в 17 микрорайон

Снимка: Черно море/АРХИВ

Жители на 17 микрорайон във Варна се опасяват, че предвиденото облагородяване на района от община Варна всъщност цели промяна на категорията на определени площи за отдих в терени за застрояване.

17-ти микрорайон обхваща територията между бул. „Васил Левски“, бул. "Осми Приморски полк“, ул. „Мир“ и ул.„Царевец“. Проектът на общината предвижда изграждане на спортни и детски площадки, кътове за отдих, подмяна на осветителните тела и озеленяване.

Проблемът е, че под маската на това облагородяване, общината се опитва да преобразува останалите малки части от общинските публични парцели  в общинска частна собственост, каза за Радио Варна Пламен Петров, който живее в района. И обясни как се случва това:

„Ето тука сме на едно игрище, което те искат да направят спортна площадка. В момента това е игрище за отдих, което е обект шеста категория и не изисква категория за строеж. Те искат да го направят спортна площадка, което означава автоматично да премине в обект пета категория и да има разрешение за строеж. Вижте какво става в Кайсиева градина? Под маската на облагородяването в момента строителните обекти са повече отколкото старите жилищни сгради.“

Въпросният квартал е изграден от военни поделения и всички блокове са военни, разказа Пламен Петров. При самото им изграждане министерството на отбраната е било длъжно да закупи земята, върху която се изграждат блоковете и съответно прилежащите им части, според тогавашния закон. В момента прилежащите части представляват зелена площ, алеи и улици в квартала.

Проблемът започва през 1996 година, когато става промяна на статута на държавната земя в общинска публична собственост и по този начин се прехвърля на общините да управляват собствеността. Във въпросния 17 микрорайон, обаче, проблемът е малко по-различен, обясни Пламен Петров:

„Министерството на отбраната е закупило земята, построява блоковете, след което апартаментите, които се продават на собствениците се продават с идеални части от земята. Т.е. собствениците на апартаменти имат части и от земята, която 1996 г. общината преобразува в общинска публична собственост. През 2012 г. се прави Общ устройствен план на Варна, в който общината актува част от имотите от общинска публична в общинска частна собственост и след това има възможност да се разполага с тези имоти както реши за добре.

Тези земи, които са станали общинска публична собственост навремето, всъщност са земи на хората. Де факто те са взети от тях без да им бъде платено или без да бъдат отчуждени. И част от хората все още не знаят това.“

Вчера /28.07.2021 г./ жители на 17 микрорайон се събраха, за да конкретизират в писмен вид исканията си за това как да изглежда квартала, в който живеят. Следваща стъпка е те да бъдат внесени като предложения до община Варна и да се започне конструктивен диалог за визията на района, а не тя да бъде спусната от администрацията. Да се чуе хората какво искат, а не своеволно да се извършват строително-монтажни дейности, каза Микаела Левенова, която също живее там. В най-кратък срок тези искания ще бъдат внесени в общината.

Междувременно багери на фирмата изпълнител започнаха строителни дейности в посочените за облагородяване площадки, въпреки уверението от страна на общината, че към момента такива няма да бъдат извършвани. Днес хората са преговаряли с представител на фирмата тези дейности да бъдат спрени. За днес /29.07.2021г./ създават организация да следят дали багерите отново ще започнат да работят.

Готови са на жива верига пред машините, за да не позволят зоните за отдих да бъдат разкопани, бетонирани и превърнати след време в терени за застрояване.

Най-големият страх за Елена Иванова:

"Да не стане нещо, от което после да хлъцнем - да излезе някоя сграда или нещо друго. Аз искам да има площадка за децата и за възрастните, но ако е паркинг и после асфалтиране не е нормално. И се тревожа, защото смятам, че не е редно да нямаме ние информация и да няма някакво обсъждане какво се случва. През 2015 - 2016 година участвах в тези събития и знам каква беше борбата. Знам как сме се карали за този канал да не го затворят, защото е опасно от наводнения и сега пак по същия начин тръгват и не се знае какво ще се случи. Ако трябва да се дежури, за да не се разкопае от багерите, аз съм "за", защото аз съм дежурила и съм пазила с мойта внучка, която беше на 5 години, да не режат дърветата на ул. "Железкова", защото имаше и такъв план да ги окастрят тези големи чинари и сме ги пазили. Не че накрая не направиха каквото бяха решили, но беше горе-долу поносимо. Този е начинът."

Разговорите чуйте ТУК 

Втори опит за облагородяване на 17-ти микрорайон в кв."Левски"! След като през 2016 г. група протестиращи спряха проект за обновяване на района с европейско финансиране, насочихме средствата към 4 микрорайон в район "Владислав Варненчик". Днес 4 микрорайон е с нови тротоари, паркинги, озеленяване, детски и спортни площадки в междублоковите пространства.
 

След стотици сигнали и оплаквания за състоянието на градската среда, които получавам ежедневно от хора, живеещи в 17-ти микрорайон, решихме да направим втори опит. Това написа преди година във фейсбук профила си кметът Иван Портних. Направихме оглед на място с Христо Иванов, зам.-кмет по инфраструктурата на Варна, и Петя Проданова, кмет на район "Приморски". Изисках подробна справка за това къде можем да изградим паркинги, тротоари, зелени зони с кътове за отдих, спортни и детски площадки. И тъй като в най-лошо състояние е ул. "Акация", където има и частна собственост, наредих на районния кмет да организира среща с хората за решаване на проблема, пише още кметът Портних.

Кметът Иван Портних оглежда спортна площадка в околоблоково пространство между улиците „Царевец“ и „Д-р А. Головина“ заедно с кмета на „Приморски“ Петя Проданова.

Коментари

Новини Варна