IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
09:00 | 2 август 2021
Обновен: 15:52 | 18 април 2024

Сериозен спад на пожарите във Варненско от началото на годината

Местните огнеборци са технически подготвени за справяне с горски пожари

По материала работи: Слав Велев
Сериозен спад на пожарите във Варненско  от началото на годината

Сериозен спад на броя на пожарите във Варненско през първата половина на 2021 година. Регистрираните инциденти са 1893. За същия период на миналата година, огнените стихии на територията на областта са били 2369, каза за „Радио Варна” комисар Тихомир Тотев, началник на Регионалната служба по пожарна безопасност и защита на населението във Варна.

Комисар Тотев призова гражданите да избягват паленето на огън в горските площи, тъй като опасността от възникване на пожари в разгара на летните жеги е висока.

От началото на пожароопасния сезон, регистрираните горски пожари в областта са два. Щетите са само материални, а причината е човешка небрежност. 

"Обилните дъждове през юни доведоха до избуяване на висока растителност. Когато тази растителност не се обработва и изсъхне, една искра е достатъчна да доведе до възникването на пожар. Апелирам към гражданите да внимават къде си изхвърлят угарките от цигари, а къмпингуващите да избягват паленето на огън в тревисти райони и горски площи", каза комисар Тотев.

Той поясни, че варненската пожарна е технически подготвена при евентуално възникване на горски пожари.

"Всяка районна служба разполага с по една високопроходима машина за горски пожари. Поддържаме и щатен резерв от по-стари машини, които въпреки че са морално остарели, също вършат добра работа", каза комисар Тихомир Тотев.

Чуйте разговора на Иван Барбов с комисар Тихомир Тотев ТУК

Коментари

Новини Варна