IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:15 | 9 август 2021
Обновен: 17:24 | 14 май 2024

На 40 сигнала са реагирали варненските огнеборци през уикенда

ЕС изпраща помощ за справяне с последствията от пожарите

По материала работи: Слав Велев
На 40 сигнала са реагирали варненските огнеборци през уикенда

Снимка: Черно море/АРХИВ

На 6, 7 и 8 август служители на РСПБЗН-Варна са реагирали на  21 сигнала за възникнали пожари. Огнеборците са оказали и техническа помощ на осемнадесет сигнала и са се отзовали на един фалшиво подаден.

Европейският съюз обяви, че ще изпрати помощ за Гърция, Италия и други средиземноморски страни за справяне с последствията от пожарите, които обхванаха региона на фона на аномалните жеги в последните седмици, съобщава Associated Press.

От Брюксел определиха пожарите като „безпрецедентни“, като добавиха, че е са в редовен контакт с националните власти, за да следят ситуацията и правилно да разпределят помощта на блока.

Комисарят на ЕС по управление на кризи Янез Ленарчич заяви, че текущата операция е „една от най -големите съвместни противопожарни операции в Европа“ и че ЕС е солидарен със засегнатите държави.

Блокът помогна за мобилизирането на 14 противопожарни самолета, три вертолета, около 1300 спасители и 250 автомобила, за да помогне за гасенето на огнищата. Освен членовете на ЕС Гърция и Италия, пожари бушуват в Република Северна Македония, Албания, Черна гора и Турция.

 

Коментари

Новини Варна