IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:30 | 14 август 2021
Обновен: 03:23 | 17 април 2024

Готвят скок на цената на автобусния билет във Варна

1.50 лв. за 60 мин и 2.50 лв. за 90 мин., иска кметската администрация

По материала работи: Слав Велев
Готвят скок на цената на автобусния билет във Варна

Увеличаване цената на всички еднократни билети за услугите на "Градски транспорт" предвижда Община Варна. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” общинския съветник от групата на БСП във Варна Мартин Златев.

Предложението което би  трябва да се гледа на следващата редовна общинска сесия през септември месец е постъпило на служебната поща на общинския съветник от БСП:

"Предложение от Иван Портних, кмет на Община Варна относно изменение и допълнение на решение на общински съвет Варна- цени на превозните документи. Идеята е, всички еднократни билети, не карти, цената им да бъде повишена на следваща комисия транспорт и след това на общинска сесия. Цената за 60 мин да стане 1.50 лв, а за 90 мин- 2.50 лв при закупуване от автомат на спирка. При закупуване на билет от автобус, цената да бъде съответно 2 лв за 60 мин, и 3.00 лв за 90 мин.

Относно новите електрически автобуси, Златев каза, че никой не казва сроковете в които те трябва да пристигнат във Варна. Според него инфраструктурата за тях не е изградена и няма достатъчно станции за зареждане. Съветникът от БСП за пореден път алармира за проблема по линия 409, която се обслужва от два оператора- частен и общинския превозвач.

"Градски транспорт" вози на 1 лев, разполагат с машини, аксаковската фирма няма машини за билети и вози на 3 лв, което поражда недоумение в пътниците, варненци и чужденци. Те също така трудно спазват графика който трябва да изпълняват по договор. Питам, дали варненския кмет ще се разбере с кмета на Аксаково, как ще бъде обслужвана най- дългата линия в града"

Златев заяви и, че Варна е уникална по показател провеждане на общински заседания, като те са били само две редовни от началото на годината, а останалите са били извънредни. За сравнение, за същия период време, в София са проведени 14 редовни заседания, в Пловдив десет, а в Бургас шест.

По казуса с боклука, Златев заяви, че общинската администрация меко казано се е изложила. според него заместник кмета Тодор Иванов е бил неубедителен в отговорите. От БСП още на 27 юли са отправили питане до кмета на Община Варна след сигнали на граждани, хотелиери и ресторантьори за проблеми с боклука не само във Варна, но и в курортните комплекси. Златев разказа, че отговорът е пристигнал едва след нагнетяване на обстановката и е съдържал шест точки.основната теза в него са наложените санкции в размер на 117 хил лева. "Как така една фирма е спечелила петгодишен търг и след един месец вече е с глоба?"- попита общинския съветник от социалистическата партия. Според него странно са прозвучали и обвиненията на зам. кмета Тодор Иванов, че общинските съветници не помагали, след като избирането на сметопочистващата фирма чисто административна дейност по закона за обществените поръчки.

Коментари

Новини Варна