IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
08:00 | 15 август 2021
Обновен: 13:11 | 21 май 2024

Днес е Успение Богородично

На този ден Варна отбелязва своя празник

По материала работи: Ставри Таргов
Днес е Успение Богородично

Успение Богородично или Голяма Богородица е един от 12-те най-големи християнски празници, честван еднакво от православни, католици и от други християнски деноминации.

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението й.

Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си.

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове - домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица /на 8 септември/, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Празнична заря и много събития са подготвени за празника на Варна - 15-ти август, Успение Богородично. По традиция денят ще започне с тържествената архиерейска Света литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“ в 8:30 ч. Веднага след края на службата ще бъде тържествено издигнат флагът на града на пл. "Св. Св. Кирил и Методий".

Цял ден в различни точки на града ще бъдат проведени спортни и културни събития. В 18 ч. започва поредното издание на  рок фестивала в Аспарухово с участието на Infected Zone, Application for Kill, Mass Cremation, Claymore, Drive Your Life и Милена Славова.

Както всяка година в 20 ч. е началото на тържествената церемония за връчване на почетните звания и отличия на Варна, която се провежда в Летния театър. В концерта по-късно ще участват Кирил Хаджиев – TINO, Атанас Кателиев, Виктория Георгиева, Атанас Колев, Дара и Стенли. В 20:30ч. започва концертът край фонтана на площад „Независимост“, с участието на симфоничния оркестър на Държавна опера Варна.

В 23:30 ч. небето над морската столица ще бъде озарено от светлинно шоу с празнична заря. Организатор са събитията е Община Варна, със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

Програма:

8:30ч. -  Света литургия по повод Успение Богородично в Катедрален храм "Успение Богородично"

10:30ч. - Издигане флага на Варна на пл. "Св. Св. Кирил и Методий"

9:00ч. - Велообиколка на Варненското езеро

10:00 - 18:00 ч. - Плажен волейбол, лечебна гимнастика, акробатика, лекоатлетическа щафета за деца на плажа в Аспарухово, част от инициативата „Живей активно с Нестле“

10:00ч. - Анимация: Театрални игри за деца пред вход на Морската градина

11:00ч. - Представление за деца „Каквото направи дядо, все е хубаво“ на сцена "Раковина"

12:00ч. - Нов художествен поглед към ул. „Дръзки“

14:00ч. - Награждаване на победителите в Table Tennis Arena Collizeone - открит индивидуален турнир по тенис на маса за Купата на Варна. Място - Варна Тауърс

16:30ч. - Награждаване на участниците в открития турнир по плажен волейбол „Варненско лято“. Място - плаж в Аспарухово

18:00ч. - Рок фестивал в Аспарухово, участници Infected Zone, Application for Kill, Mass Cremation, Claymore, Drive Your Life, Милена Славова

19:00ч. - Богдан Томов за децата на Варна, сцена „Раковина“

19:00ч. - Награждаване на победителите в XXI Международна ветроходна регата Кор Кароли. Класове: килови яхти ORC, IRC и клас Conrad 25 R 

20:00ч. - Церемония по награждаване с почетни звания и отличия и концерт с участието на Кирил Хаджиев – TINO, Атанас Кателиев, Виктория Георгиева, Атанас Колев, Дара, Стенли; Място: Летен театър

20:30ч. - Празничен концерт край фонтана - Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна, място пл. "Независимост"

22:00ч. - Нощно бягане по случай Деня на Варна, място: Слънчевия часовник на входа на Морската градина

23:30ч. - Празнична заря в района на Морската гара

Коментари

Новини Варна