IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
14:30 | 18 август 2021
Обновен: 18:57 | 5 май 2024

Българите масово си купуват втори дом с рекордно ниските лихвени проценти

Варна е с 23% ръст на сделките с недвижими имоти за първото шестмесечие на 2021 година

По материала работи: Слав Велев
 Българите масово си купуват втори дом с рекордно ниските лихвени проценти

Снимка: Имоти.бг

Българите масово си купуват втори дом с рекордно ниските лихвени проценти. Варна е с 23% ръст на сделките с недвижими имоти за първото шестмесечие на 2021 година, който е най-висок за последните 11 години. Това коментира Добромир Ганев, председател на националното сдружение „Недвижими имоти”, предаде Радио Варна. Цените на квадратен метър за ново строителство  достигат до 1400-1500 евро, а  в централната част има и по-високи стойности.

Причини за високия ръст са рекордно ниските лихвени проценти и отлични макро икономически данни, посочи Ганев. На фона на политическата нестабилност хората са склонни не да бързат да вземат решение да придобият собственост, а да побързат да купят такава, след като вече са решили да го направят. В такива ситуации хората се притесняват за своите спестявания, допълни Ганев.

По време на локдауните се генерираха много спестявания, защото тогава хората не харчеха пари. И тези тенденции не са валидни само за България, а и за други страни по света, обасти Добромир Ганев. Подобен е пазарът в САЩ, Европа, Азия.

„Има нещо ново – придобиването на втори дом от българи в България във вилните зони. Този пазар, според данни на НСИ, през изминалата година 200 000 души са сменили жителство от по-голям в по-малък район. Голяма част от тези хора са се преместили в селски райони, вилни зони или по-малки селищни системи. Голяма част от тях са и придобили собственост. Това е допълнителен пазар.“, каза още Ганев.

Все повече българи предпочитат да си купят жилище с две спални. Една от причините за това е, че на все повече родители се налага да работят от вкъщи, а децата да учат от вкъщи. Ковид промени много пазара за недвижими имоти, включително българският. Цените растат и за първото тримесечие на 2021 година, спрямо миналата година, за София е около 10-11%.

„За същия период за Варна се отчита спад. За новите жилища има лек ръст, на съществуващите жилища е 0,9%, а средно е 0,4%. Всъщност спад няма, защото ако отворим сега да видим  ръста на цените за последните два-три месеца, ще видите, че те са с поне 5-6% повече. И най-добрата информация, от която може да се получи реална картина е Агенцията по вписванията, но там за съжаление не се отбелязват данните от нотариалните актове.“, допълни Добромир Ганев.

Целия разговор на Даниела Стойнова с Добромир Ганев чуйте тук

Коментари

Новини Варна