IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
12:45 | 21 август 2021
Обновен: 13:24 | 28 март 2024

"Пристанище Варна": Депутат от ДБ пуска "фалшиви новини"

Порта прибира 18 бона месечно за паркинга на Морска гара, твърдят от дружеството

По материала работи: Слав Велев
"Пристанище Варна": Депутат от ДБ пуска "фалшиви новини"

Снимка: Пристанище Варна

„Пристанище Варна“ ЕАД опроверга с публикация във Фейсбук твърденията на депутата от Демократична България Стела Николова, като ги нарече „фалшиви новини”.

Също в социалната мрежа, на 20 август, Николова отправи обвинения към дружеството, че е отдало паркинга в зоната за развлечения за 1000.00 лв месечно на фирма, която генерира половин милион лева приходи годишно от дейността си.

Ето позицията на „Пристанище Варна“:

"Днес за пореден път станахме свидетели на изнесени в публичното пространство неверни данни относно „Пристанище Варна“ ЕАД от г-жа Стела Николова, понастоящем вече в качеството й на народен представител.

Манипулативното поднасяне на информация, водещо до генериране на фалшиви новини, налага незабавната реакция на ръководството на пристанището.

След като изпратихме отговор по поредния зададен от г-жа Стела Николова въпрос, днес с изумление видяхме, че същата е изнесла данни, че паркингът на пристанището е отдаден за 1 000 лв. наем на месец. Днес г-жа Николова изнесе открит урок по създаване и разпространяване на фалшиви новини – един все по-сериозен порок на съвременното общество, срещу който всеки демократично мислещ човек би следвало да се противопоставя по всякакъв начин. Тя показа нагледно как е възможно да се извади една минимална част от информацията, за да се внушат на аудиторията желаните от автора послания. Разчита се на това, че публиката няма да си направи труда да прочете приложения към поста материал, което за съжаление, се случва.

Ето какво реално се вижда от справката, която г-жа Николова е приложила и която е изпратена от „Пристанище Варна“ ЕАД:

Месечните приходи от площи за паркиране на територията на Пристанище Варна изток, са в размер на 18 001 лв. Тези площи включват следните обекти:

1. „Паркинг Морска гара“, с площ от 530,23, който г-жа Николова е цитирала в поста си. Очевидно е, че това не е паркингът, който варненци припознават като този на Морска гара, а участъкът, разположен пред самата сграда на Морска гара.

2. „Паркинг пристанище Варна изток“, който е отдаден за 8 915 лв. на месец – това е именно големият паркинг, който повечето варненци наричат „паркинг на Морска гара“.

3. Паркинг Морска гара Яхт-клуб

4. Паркинг пристанище Варна изток магазии

Цялата тази информация е коректно предоставена на народния представител, но тя прецени да я употреби по възможно най-грозния начин, изваждайки по собствена преценка най-ниската сума от изпратената справка и заблуждавайки аудиторията, която й вярва, че „паркингът е отдаден за 1000 лв.“.

В случай че някой има съмнения, че сумите са занижени, следва да има предвид, че същите се определят от лицензиран оценител, с чиято оценка възложителят е обвързан и съответно – тя е и първоначалната тръжна цена на обявените търгове за отдаване под наем на площите. Както споменахме в отговора си, процедурите се провеждат по реда на ЗДС и ППЗДС, които предвиждат именно това.

Разбираме и напълно споделяме необходимостта от контрол върху дейността на дружеството, но категорично се противопоставяме на всякакви опити за манипулация на общественото мнение и уронване на престижа на Пристанище Варна ЕАД. Призоваваме г-жа Николова да предприеме незабавни мерки и да коригира изнесените неверни твърдения, като обясни на избирателите си причината, поради която ги е подвела." 

Коментари

Новини Варна