IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
13:15 | 10 септември 2021
Обновен: 10:04 | 25 април 2024

Гимназиите обучили повече готвачи, отколкото ИТ специалисти

Само 5% от хотелите на „Златни пясъци” не са отворили това лято

По материала работи: Слав Велев
Гимназиите обучили повече готвачи, отколкото ИТ специалисти

Снимка: Pixabay

„В момента обучаваме повече готвачи от IT специалисти”. Това заяв председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров по време на  кръгла маса за кадрите в туризма в Икономическия университет във Варна. Форумът е част от събитията, посветени на 30-годишнината от основаването на Варненската туристическа камара.

Само 5 % от хотелите на „Златни пясъци” не са отворили това лято, а в „Слънчев бряг” делът им е бил 40 на сто. Курортите по Северното Черноморие са разчитали основно на румънски туристи, а тези по Южното – на руските, които обаче са закъснели и не са били в големи обеми. Това коментираха председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров и Евелина Пулева от УС на Бургаската туристическа камара, предаде "Дарик". Тяхната оценка за туристическия сезон е, че е бил успешен, но кратък. Като тенденция, която е следствие на пандемията, те посочиха увеличения в пъти брой на индивидуалните туристи.

Туристически камари в двата морски града ще разработят стратегия за развитието на кадрите в сектора. Димитров посочи, че в 116 училища в страната има паралелки с направление туризъм,но въпреки това продължа да има недостиг на кадри. Заетите в бранша по официални данни са над 150 хил. души. 

Коментари

Новини Варна