IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:00 | 19 септември 2021
Обновен: 11:20 | 25 април 2024

Партиите се скараха за избирателната комисия във Варненско

РИК-Варна остана без ръководство

По материала работи: Слав Велев
Партиите се скараха за избирателната комисия във Варненско

Снимка: Пресцентър ГЕРБ/СДС

Представителите на парламентарно представените политически сили не постигнаха съгласие относно ръководството на Районната избирателна комисия във Варна на консултации при областния  управител Марио Смърков.

От „Има такъв народ” настояха председателят на РИК да е от тяхната формация, от ГЕРБ-СДС поискаха отново техния представител Велин Жеков да оглави комисията, предаде Радио Варна.

По-рано подобен сценарий се разигра и в София. 

Областният управител Радослав Стойчев проведе консултации за определяне на състава на 26-та РИК - Софийска област за вота на 14 ноември,  съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Партията "Има такъв народ" е предложила председателят на 26-та РИК да е от тяхната квота, от коалиция ГЕРБ-СДС и БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" също поискали председателското място. "Демократична България" и ДПС предложили да заемат в комисията заместник председателски места.

"Има такъв народ" са настояли, като първа политическа сила на последните парламентарни избори, да заемат председателското място. ОТ ГЕРБ-СДС заявили, че председателското място трябва да се заеме от тях, позовавайки се на предишен опит на техните представители в комисията. БСП поискали председателското място със същия аргумент, а като алтернатива предложили мястото на секретар на комисията да е от тяхната квота.

В хода на разговорите съгласие за ръководството на 26-та РИК не е било постигнато, а документите на партиите и коалициите ще бъдат изпратени днес в ЦИК. Съставът на 26-та РИК е от 13 члена.

Коментари

Новини Варна