IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
09:00 | 22 септември 2021
Обновен: 13:52 | 18 април 2024

Арменци даряват паметник на Левски на Варна за Деня на Независимостта

Той е изработен в Армения и е израз на благодарност за гостоприемството на българския народ

По материала работи: Слав Велев
Арменци даряват паметник на Левски на Варна за Деня на Независимостта

Паметник на Васил Левски беше издигнат във Варна по инициатива на Съюза на арменците в България. Монтажът беше преди ден, а днес предстои официалното му откриване. Той е изработен в Армения и е дарение в израз на благодарността на арменците в България за гостоприемството на българския народ, приемайки ги по време на геноцида преди век.

Скулптурната композиция изобразяваща Апостола на свободата в почти цял ръст, в униформа на четник, пред него лъвска глава, а зад него скалист пейзаж беше издигнат в градинката пред Регионалния исторически музей, като мястото е определено от общинската администрация. Общата височина на паметника ще е около четири метра.

Молбата на дарителите ще бъде спазена и официалното откриване на паметника на Васил Левски ще бъде в 17 часа на 22-ри септември на националния празник, когато честваме 113-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

  

Коментари

Новини Варна