IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
12:45 | 1 октомври 2021
Обновен: 07:53 | 25 април 2024

Орли и соколи щурмуват Варна

Организират наблюдение на мигриращи птици в района на Варненското езеро

По материала работи: Слав Велев
Орли и соколи щурмуват Варна

За 28-ма поредна година България се включва в Европейските дни на птиците, които ще се проведат на 2 и 3 октомври. Те ще бъдат отбелязани с различни събития в цялата страна, организирани от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Целта е хората да се запознаят отблизо с особеностите на тяхната миграция, която е съпроводена с много застрашаващи ги фактори.

"Това е едно от най-големите международни събития, което се организира от 1993 г. насам. За 27 години в него са взели участие повече от 1 милион души, които са наблюдавали над 75 милиона птици", каза за “Радио Варна” орнитологът Свилен Чешмеджиев.

Варненци ще могат да наблюдават мигриращите птици на 2 октомври (събота) от 9.00 часа в района на Варненското езеро.

"По време на миграция, птиците се сблъскват с различни трудности и препятствия, които ги застрашават. Основните заплахи са пресушаването на местообитанията за почивка и изсичането на горите, а много често те стават и обект на отстрел от страна на бракониери. Особено трудно е за птиците, които мигрират на юг за първи път, като младите щъркели и някои грабливи птици", коментира Свилен Чешмеджиев.

Често се случва в периода на миграция, да срещнем грабливи птици като орли и соколи и в градски условия. 

"По време на миграция, някои видове соколи и орли спират да нощуват в градска среда, най-вече в парковете. Едно от любимите им места във Варна например е Морската градина", обясни експерта. Той допълни, че не е изключено да срещнем някои видове соколи като черношипа ветрушка или сокол-скитник, които намират благоприятни условия за гнездене в градска среда. Те се хранят с полудивите гълъби и врабчета.

Климатичните промени също влияят на миграцията на птиците, каза още Свилен Чешмеджиев. Той даде за пример белите щъркели, които често остават да зимуват в южните части на България заради по-меката зима.

България запазва едно от първите места по биоразнообразие на птиците в Европа. У нас се срещат 425 вида птици. Не са малко обаче и застрашените видове. Сред тях са царският орел, египетски лешояд, ловните соколи, червеногушите гъски, къдроглави пеликани, червеноопашати потапници и други.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов

Коментари

Новини Варна