IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
16:00 | 1 октомври 2021
Обновен: 03:47 | 1 октомври 2022

Условни за варненски надзиратели, пускали затворници да излизат

В периода 31 май-18 юли 2018 г. на двама лишени от свобода неколкократно било позволено да напускат затвора

По материала работи: Слав Велев
Условни за варненски надзиратели, пускали затворници да излизат

Варненският апелативен съд произнесе осъдителна присъда спрямо трима надзиратели от Затвора - Варна за това, че през 2018 г. като длъжностни лица са нарушили служебните си задължения по надзор и охрана, с цел да набавят облага за двама лишени от свобода. От деянието, извършено като продължавано престъпление и в съучастие, са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Въззивната инстанция отмени присъдата на Варненския окръжен съд, в частта, признаваща вината на тримата за друго престъпление – че  пуснали затворник да избяга. Вместо това апелативният съд ги осъди по първоначално повдигнатото обвинение – за нарушаване на служебни задължения.

Според втората инстанция, Николай Т. е виновен и по второ обвинение -  че съставил документ с невярно съдържание. В сведение за броя на присъстващите лишени от свобода след вечерна проверка не била отразена липсата на затворника, пуснат навън. Така за двете деяния бившият  командир на отделение в затворническото общежитие от открит тип бе наказан с лишаване  от свобода за 2 години, чието изпълнение се отлага с 5-годишен изпитателен срок. В продължение на 3 години Николай няма да има право да заема надзорно-охранителна длъжност към Главни дирекции Изпълнение на наказанията и Охрана към Министерство на правосъдието. Потвърдено бе оправдаването му за държане 23 патрона без разрешение.

Надзирателят Милен Д. бе наказан с лишаване от свобода за 1 година и 6 месеца, отложени с 4 години, и с лишаване от право да заема надзорно-охранителна длъжност в двете дирекции за 2 години и 6 месеца. Третият подсъдим Стоян П. получи едногодишна присъда с тригодишен изпитателен срок и бе лишен от право да заема длъжността за 2 години.

В периода 31 май-18 юли 2018 г. на двама лишени от свобода неколкократно било позволено да напускат затвора без необходимото разрешение от ръководен орган. Тримата надзиратели били предадени на съд за нарушаване на служебните задължения. Варненският окръжен съд обаче ги е оправдал по това обвинение и ги е осъдил за „пускане на затворник да избяга“.

В съдебното заседание пред Апелативния съд представителят на прокуратурата заяви, че независимо от намерението за връщане в общежитието, всяко напускане на затвора представлява бягство. Допускайки го, подсъдимите уронили престижа на институцията и подкопали доверието на обществото, че затворниците изтърпяват наказанията си.   Защитниците на тримата отбелязаха, че никога по делото не е възвеждано обвинение за това, че надзирателите са пускали затворник да избяга. Затова и те не са имали възможност да се защитават по него. Бягство от затвора в нито един от случаите не е извършвано, следователно не може да има осъдени надзиратели, настояха адвокатите. Защитата прие, че е имало „отклоняване“, но Наказателният кодекс не го счита за престъпление.

Мотивите към присъдата на Апелативен съд – Варна ще бъдат изготвени в установения от закона двумесечен срок. Съдебният акт подлежи протест и жалба пред Върховния касационен съд.

Коментари

Новини Варна