IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
17:41 | 5 май 2015
Обновен: 05:59 | 24 април 2024

Заради спекулации на тема „малцинства“ Общината може да изпусне част от социалните си проекти

Хората в неравностойно положение са еднакво болни, гладни и без жилища, грехота е да се делят по етнически или партиен признак, казва зам.-кметът Лидия Маринова

По материала работи: Слав Велев
Заради спекулации на тема „малцинства“  Общината може да изпусне част от социалните си проекти

Поради спекулации на тема „малцинства“ община Варна може да изпусне част от проектите си в социалната сфера, предупреди зам.-кметът Лидия Маринова. „Аз не смятам, че сред тези над 4000 потребители  на нашите услуги има превест някоя група. Те са равнопоставени в социалните програми – еднакво бедни, еднакво без жилища, еднакво болни и имащи нужда от подкрепа“ – каза д-р Маринова. 


Дебат на тема „малцинства“ за пореден път предизвика обсъждането на новия годишен план за развитие на социалните услуги на община Варна. Според общинския съветник Ивайло Бояджиев „в документа има дисбаланс в полза на определена малцинствена група, която е основен ползвател на социалите услуги“. Думите му предизвикаха силен отпор от останалите членове на постоянната комисия „Социални дейности и жилищна политика“. 
 

„Доста време работим по този проект заедно с администрацията и всеки един от нас е направил своите проверки и заключения. Не съм съгласна, че голяма част от услугите са насочени към определени малцинствени групи, защото това не е така. Още повече, че от доста време  непрекъснато говорим за интеграция и приобщаване“ – каза Марица Гърдева и допълни, че намира социалната политика на община Варна за балансирана. 


„Трябва да спрем с тези спекулации, че някой бута целенасочено социалната политика на община Варна на някъде. 12 милиона няма как да ги насочиш тайно според нечии интереси, без обществото да те разпокъса“ – допълни председателят на комисия „Социални дейности и жилищна политика“ Мелиха Хамза. 


С 8 гласа „за“ и един „въздържал се“ съветниците приеха новия план за развитие на услуги за хора в неравностойно положение. Това е един документ, който подлежи на допълване и конкретизация, но дава насоки за предвижданите дейности в социалната сфера. Основен акцент за следващата година е изграждането на центрове от семеен тип, в които ще бъдат настанени възрастни хора, изведени от социални домове и институции. Те ще приемат не само жители на община Варна, а са отворени за ползватели от цялата страна.  Част от социалните услуги община Варна ще обезпечи със собствени средства, но за други разчита на държавно и европейско финансиране. 

Полина Петрова

Коментари

Новини Варна