IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:15 | 13 октомври 2021
Обновен: 07:40 | 28 март 2024

По проект на Библиотекарския: Варна опазва християнските си паметници

Партньори са Общината, Регионалният исторически музей и Варненската и Великопреславска митрополия

По материала работи: Слав Велев
По проект на Библиотекарския: Варна опазва християнските си паметници

Снимка: Община Варна

Научноизследователският проект на тема „Създаване на модел на опазване, социализация и популяризиране на християнските паметници в България“ бе представен днес във Варна. Той е дело на екип от Университета по библиотекознание и информационни технологии, а в изследването са включени общините Варна, Смолян и Болярово. В морския град партньори на разработката са Община Варна, Регионалният исторически музей и Варненската и Великопреславска митрополия.

"Бяхме мотивирани да представим съвременното отношение на населението към паметниците на православното християнство, изразено в дейности по тяхното опазване и възстановяване. В тази връзка осъществихме различни инициативи, които имат една обща цел – запазване, умножаване и популяризиране на православните паметници на християнската култура, знакови за самоиндентифицирането на жителите от различните региони на страната, обясни ръководителят на проекта проф. Мария Николова от УниБИТ. Тя допълни, че изследователският интерес към Варна е бил провокиран от активните действия на общината за опазване, развитие и популяризиране на културното наследство на своята територия, както и активното сътрудничество с Варненската митрополия за изграждане на нови храмове и реставриране на стари. Местните политики за опазване на православните храмове създават модел за стопанисване и тяхната социализация чрез включването им в туристически маршрути, обясни още проф. Николова. Приветствие към екипа, осъществил проекта, отправи Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна, който подчерта, че устойчивите общински политики, свързани с опазването, развитието и популяризирането на паметниците на културата, ще продължат.

Коментари

Новини Варна