IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:00 | 21 октомври 2021
Обновен: 15:58 | 16 април 2024

Варненските ученици минават на ротационно обучение

Заболяемостта в региона е 656 души на 100 000 население

По материала работи: Слав Велев
Варненските ученици минават на ротационно обучение

Варненските ученици минават на ротационен принцип на обучение, съобщи главният секретар на РЗИ-Варна Цеца Янкова, предаде "Дарик". Тя добави, че се очаква да бъде подписана министерската заповед, но училищата вече са уведомени. Другите общини в областта, в които се въвежда ротационният принцип, са Белослав, Аксаково и Девня.

В цяла Варненска област под карантина са 46 паралелки и 19 групи в детски ясли и градини. Заболеваемостта в региона е 656 души на 100 000 население. Най-висок е коефициентът в общините Белослав и Варна – съответно 744 и 714 души на 100 000 население.  

За последната седмица смъртните случаи са 50, а за последното денонощие са 8. В момента заетите легла във всички болници са общо 415, а свободните места в интензивните отделения са само 8. 

За изминалите 7 дни в болница са приети 312 пациенти, от които 24 са били напълно ваксинирани, а двама – с поставена само една доза. 

Заради въвеждането на задължителния зелен сертификат интересът към ваксинацията през последните два дни рязко се е увеличил, добави Янкова. Тя уточни, че сертификатът влиза в сила 14 дни след завършване на имунизационния курс. 

7 лаборатории във Варна извършват безплатни антигенни тестове, като се заплаща само за манипулацията. Вече са доставени 2000 теста, като след изчерпването им ще бъдат заредени нови, каза още Янкова. 

Областният управител Марио Смърков допусна, че заради зеления сертификат са възможни проблеми при съставянето на секционните избирателни комисии, тъй като част от членовете не са ваксинирани. Той призова настоящата ситуация да не се политизира и определи действията на правителството като последователни и съобразени с противоепидемичната обстановка. 

Коментари

Новини Варна