IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
16:00 | 28 октомври 2021
Обновен: 18:30 | 31 март 2023

Опускат пари за консервация на Римските терми

Налице са значителни нови деструкции и дълбоки обрушвания, заявиха от РИМ

По материала работи: Слав Велев
Опускат пари за консервация на Римските терми

Снимка: www.visit.varna.bg

Съветниците от комисията по култура към Общински съвет – Варна единодушно дадоха съгласието си за отпускане на средства за аварийна консервация и реставрация на „Римски терми на Одесос“. Необходимата сума за извършване на най-неотложните дейности в археологическия обект е размер на близо 185 500 лв., стана ясно на днешното онлайн заседание на комисията. Решението за финансирането ще бъде взето от Общинския съвет.

През последните години се наблюдава засилване на процесите на ерозия и разрушаване на античните зидове, сводове и арки в отделни участъци от Римските терми. По-голяма част от старите консервации са компрометирани в различна степен. Състоянието на обекта се влошава и с всеки изминал ден проблемът се задълбочава, заяви пред съветниците Игор Лазаренко, директор на Регионалния исторически музей – Варна, който управлява Римските терми.

„Налице са значителни нови деструкции и дълбоки обрушвания на лицевите части на оригиналната зидария. Старите покрития на зидовете са напукани, в тях се развива тревиста, храстова и високостъблена растителност, чиято коренова система допринася за разрушаването на стените. В резултат на това големи фрагменти от защитното покритие, заедно с камъни, тухли и мазилки от оригиналните зидове, падат от голяма височина и създават реална опасност за живота и здравето на посетителите“, посочи Игор Лазаренко. Той допълни, че достъпът до потенциално опасните участъци е ограничен, а груповите посещения – забранени.

Според действащия Закон за културното наследство опазването на недвижимите културни ценности на територията на общината е вменено на кмета. Това изключва възможността РИМ – Варна да финансира чрез държавните си субсидии реставрацията на Римските терми, обясни още директорът на културната институция.  По думите му приходите от обекта, особено през 2020 г. и 2021 г., могат да покрият само „козметични“ дейности по поддръжката на историческата забележителност.

На днешното заседание на комисията беше взето също решение за съставяне на 5-членна работна група за изготвяне на правила за финансиране на медиите за 2022 г. Групата ще се оглавява от председателя на ПК „Култура и духовно развитие“ Мария Тодорова. За членове бяха избрани общинските съветници Даниела Димова, Христо Боев и Костадин Костадинов, както и директорът на ресорната дирекция в Община Варна Антония Йовчева.

Коментари

Новини Варна