IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
17:00 | 6 ноември 2021
Обновен: 05:31 | 28 март 2024

Има задържан за посегателството над монумента на арх. Дабко Дабков във Варна

25-годишен мъж от шуменското село Сини вир e в ареста за кражбата на месинговите греди

По материала работи: Слав Велев
Има задържан за посегателството над монумента на арх. Дабко Дабков във Варна

Снимка: Moreto.net

Има задържан за кражбата на месинговите греди от пейката на арх. Дабко Дабков във Варна, съобщиха от пресцентъра на полицията за Moreto.net.

Това е 25-годишен мъж от шуменското село Сини вир. Той е задържан за 72 часа. Младият мъж е добре познат на органите на реда и осъждан. Установено е, че той е изнасял откраднатите греди една по една в продължение на няколко дни.

Припомняме, че на 31 октомври бе образувано досъдебно производство по случая. Сигналът за кражбата бе подаден през 112. Бяха изискани записи от общинска камера. Установено бе, че от пейката липсват три профила - два от облегалката и един от седалката.

Това не е първо посегателство върху паметника на бележития архитект, проектирал и участвал в изграждането на повече от 200 знакови сгради в морската столица.

Кражба е имало и през миналата година, но Община Варна е възстановила открадната греда.

Припомняме, че три седмици след откриването на паметника на 6 април 2016 г. вандали заляха с боя фигурата на арх. Дабков.

Тя е изработена по негова фотография от 1922 г. и поставена върху пейка пред проектирания от него хотел „Мусала“. Бронзовата фигура е дело на скулптора Веселин Костадинов.

Коментари

Кфгйцьь ( преди 2 години )
Кмета не може да управлява Да се маха
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 0
опетков ( преди 2 години )
По същия начин някой системно краде подвижните плочки от осветителните тела в Морската градина. Развива винтовете един по един, след което плочите изчезват. Би трябвало да се измисли по-надежден начин за закрепването им и защита от крадци и вандали.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 2
Новини Варна