IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
11:15 | 9 ноември 2021
Обновен: 13:14 | 23 април 2024

Спипаха нашенец и руснак с 2 кила хероин във Варна

Открити са и 270 грама метамфетамин

По материала работи: Слав Велев
Спипаха нашенец и руснак с 2 кила хероин във Варна

Близо два килограма хероин открити при полицейска акция във Варна. Във вечерните часове на 4 ноември в квартирата на 31-годишния Красимир на намерени 270 грама метамфетамин и 3 полиетиленови пликчета с хероин. По същото време в имота пристигнал 39-годишният руски гражданин Йордан Д., от чийто автомобил са иззети 4 пакета с общо 1 938 грама хероин.  

Варненският окръжен съд определи най-тежките мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата мъже, като Красимир е обвинен и в склоняване на Йордан да държи такова количество дрога.

Защитниците и на двамата поискаха те да бъдат пуснати под домашен арест. Адвокатът на Красимир Г. посочи, че не са събрани достатъчно доказателства по отношение на обвинението за подбудителство. Свидетелските показания на другия обвиняем в тази насока можели да се приемат като защитна теза. Липсвали и достатъчно данни, че лицето би могло да се укрие и да извърши престъпление, тъй като имало постоянен адрес и едно висящо досъдебно производство, по което няма внесен обвинителен акт. Освен това Красимир полагал грижи за семейството си.

Защитата на Йордан изтъкна, че той е съдействал на разследващите органи и е направил самопризнания. Не е осъждан и няма данни, които да сочат намерение лицето да се укрие или да извърши престъпление. Пред съда беше подчертано, че той имал две деца, за които 39-годишният гражданин на Руската федерация полагал грижи макар и да е разведен и да живее у нас. Като доказателства обаче беше представен само акт на раждане на едното дете. Според адвоката на Йордан ставало дума за инцидентен случай, като било възможно той дори да не е знаел, че пренасял незаконно вещество. 

Според съда са налице множество доказателства, от които да бъде направено обосновано подозрение за съпричастност на мъжете към престъпленията, за които са привлечени към наказателна отговорност. Според съдебния състав множеството веществени доказателства и данните за личността на Красимир, който е реабилитиран за подобно престъпление и към момента има висящо производство пред Специализирана прокуратура за участие в организирана престъпна група, са достатъчен мотив да счете за реална опасността той да извърши престъпление или да се укрие. 

Мерките за отклонения могат да бъдат обжалвани пред Апелативен съд – Варна. Престъпленията, за които двамата мъже са обвинени, са тежки по смисъла на НК и за тях се предвижда наказание "лишаване от свобода" до осем години и глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лева.

Коментари

Новини Варна