IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
14:45 | 22 ноември 2021
Обновен: 01:07 | 18 април 2024

Проверка: Всеки десети кантар във Варна е нередовен 

Нарушенията са засечени на всички варненски пазари

По материала работи: Слав Велев
Проверка: Всеки десети кантар във Варна е нередовен 

Снимка: Ройтерс

Десетки случаи на засечени нередовни везни по пазари, борси и тържища във Варна. При извършените тази година в града 430 проверки на 485 везни, 41 не са отговаряли на изискванията. Това разкриха за Дарик от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

12 от засечените нередовни везни са били неразрешени за търговия, а 29 - без знаци за последваща проверка.

 

Нарушенията са засечени на всички варненски пазари. Най-често обаче инспекторите попадат на нередовни кантари в района пред Зеленчуковата борса, посочи главен инспектор Николай Димитров от Регионален отдел Метрологичен надзор Северна България.

Санкциите за използване за търговски цели на нередовни везни варират от 100 до 300 лева за физически и 200 до 500 лева за юридически лица. При повторно нарушение глобата е в двоен размер. 

Проверки се извършват целогодишно – както планови, така и по сигнали. Два са начините за тяхното подаване - на националния телефон 0700 111 88 или през сайта на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Анонимни сигнали и жалби не се разглеждат.

Коментари

Новини Варна