IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
12:00 | 3 декември 2021
Обновен: 01:44 | 24 април 2024

Какви са цените на Рибната борса във Варна преди Никулден

Шаранът си остава най-търсената риба

По материала работи: Слав Велев
Какви са цените на Рибната борса във Варна преди Никулден

Шаранът си остава най-търсената риба за празника/Снимка: Черно море/АРХИВ

По-малко от три дни преди Никулден екип на радио Варна провери цените на рибата на борсата във Варна. 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започнаха засилени проверки в обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, заведения за хранене, пазари и борси. По време на проверките, експертите ще се следят най-вече за това дали рибата е прясна, за наличие на документи за произход, спазване на условията за съхранение, етикетиране и други.

"При прясната риба, няма слуз по кожата. Хрилете трябва да са розово-червени. Малко по-наситено червени са хрилете на рибите с по-тъмно месо като скумрията и сафрида. Рибата трябва да е с по-стегната консистенция, а костите да се отделят трудно от месото. Очите на прясната риба трябва да са бистри и изпъкнали. При по-стара риба, очите са хлътнали и потъмнели и се забелязва ослезяване по кожата", каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова.

Пресни шарани вече се продават на рибната борса във Варна. Цената на традиционната за никулденската трапеза речна риба е 8 лева за килограм, показа репортерска проверка. В един от обектите, живият шаран се продава и по 7 лева за килограм. Възможно е ден преди празника цената да бъде намалена промоционално, сподели един от търговците на борсата.

Шаранът си остава най-търсената риба за Никулден. Има хора, които предпочитат черноморската риба. Любим на много варненци е чернокопът, чиято цена е 8 лева за килограм. Кефалът и сафридът също са предпочитани от клиентите, каза друг търговец. Често се купуват и ципура и лаврак. Тяхната цена е средно 14-15 лева за килограм. На същата цена се търгува и писията. Скумрията е от Норвегия и е замразена. Въпреки това, тя често е алтернатива на шарана за празничната трапеза на Никулден. Цената й е 6 лева на килограм. Най-скъп си остава калканът - между 25 и 35 лева за килограм.

Тази година Никулден се пада в работен ден и хората, които нямат време да приготвят риба, предпочитат да си я купят готова. В близост до Рибната борса има няколко магазинчета за пържена риба. Собственикът на едно от тях е възрастна жена, която всеки ден съвсем сама приготвя голям асортимент от риба и морски дарове.

"Много е трудно. Токът поскъпна сериозно. Последно платих 60 ст. за киловатчас и от вчера се наложи да вдигна цените", оплака се жената.

Клиенти на Рибната борса също се оплакаха от повишените цени на рибата и рибните продукти.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов

Коментари

Новини Варна