IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
15:00 | 8 декември 2021
Обновен: 04:39 | 26 април 2024

1/3 от учениците във Варненско са обратно по класните стаи

Над 45 % от учителите в областта са ваксинирани, което е над средните стойности за страната

По материала работи: Слав Велев
1/3 от учениците във Варненско са обратно по класните стаи

1/3 от учениците във Варненско вече е обратно в класните стаи. Между 30 и 35 % от учениците от прогимназиален и гимназиален етап във Варненска област са се върнали в класните стаи тази седмица. В понеделник присъствено обучение са подновили близо 18 300 деца от близо 1 000 паралелки, а от вторник – още 2 600. Това заяви в заяви в ефира на Дарик началникът на Регионалното управление на образованието Ирена Радева, която добави, че постоянно се увеличават заявките за бързи тестове от училищните директори.

„Първоначалните опасения на родителите не се потвърдиха и процесът на тестване преминава плавно и леко, като в някои училища е под формата на игра. Досега броят на отчетените положителни проби е незначителен. Обезпечени сме с тестове. Вчера получихме количество, което е достатъчно за връщане на всички ученици в класните стаи”.

Само в Бяла и Долни чифлик всички ученици се обучават присъствено и не се тестват ежеседмично, тъй като заболяемостта в двете общини е под 250 души на 100 000 население.

„Учителите споделят, че обучението в електронна среда е много по-натоварващо за тях от присъственото заради по-дългата комуникация с учениците и по-голяма ангажираност за подготовка на обучителните материали. Голям проблем е, че учениците имат много добри компютърни умения и за учителя е проблем да оцени реалните им знания, защото може да са ползвали чужда помощ”.

Над 45 % от учителите във Варненска област са ваксинирани, което е над средните стойности за страната, каза още Ирена Радева.

Повече от интервюто на Наталия Господинова с Ирена Радева чуйте тук

Коментари

Новини Варна