IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:20 | 15 декември 2021
Обновен: 21:20 | 27 март 2024

От 25 до 150 лева – eлхичката. Варненци, така е по пазарите ни. Купете си!

Дръвчетата с местен произход са от разсадници

По материала работи: Слав Велев
От 25 до 150 лева – eлхичката. Варненци, така е по пазарите ни. Купете си!

Снимка: Черно море/АРХИВ

Търговията с коледни дръвчета във Варна е в разгара си. Цените на елхите варират от 25 до 150 лева в зависимост от размера. Тази година Североизточното държавно предприятие е осигурило над 2000 дръвчета.

Около 60% от коледните дръвчета, които се продават във Варна и Добрич, са добити в Югозападна България. Не е изключено сред тях да има такива от незаконна сеч, затова купувачите да търсят бялата пластина закачена на дървото. Това посъветва по Радио Варна инж. Тодор Гичев, директор на Регионално управление по горите-Варна.

Пластината е с шестцифрен код и буква. Обект на глоба е не само добиването и продажбата, но и покупката на дърво от незаконна сеч, а глобите са от 50 лв. до 3 хиляди, в зависимост от мащабите на нарушението, припомни Гичев.

Във Варненско незаконна сеч почти няма, а дръвчетата с местен произход са от разсадници, вкл. и тези в саксия, каза още директорът на Регионално управление по горите-Варна. Всеки ден три екипа във Варненско и три екипа проверяващи в Добричко правят проверки на местата, където се продават коледни дръвчета. А от тази седмица проверките са и два пъти дневно.

Дръвчетата от разсадници са отгледани с повече светлина, затова са по-кичести и игличките им са по-правилно разпределени. А планинските в повечето случаи са от насаждения по склопа и често са рехави, а понякога короната е едностранна. Най-популярните видове ела - обикновена, гръцка и испанска; смърч, чиито иглички в топло помещение бързо окапват, както и черен и бял бор. Най-устойчиви за разсаждане са обикновената и гръцката ела.

 

Коментари

Новини Варна