IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
09:15 | 5 януари 2022
Обновен: 21:54 | 24 април 2024

Варненски общини в шах от сметки за ток. Готвят ли мат с тъмни улици?

В Дългопол въвеждат режим на уличното осветление

По материала работи: Слав Велев
Варненски общини в шах от сметки за ток. Готвят ли мат с тъмни улици?

Рязък скок на сметките за улично осветление постави в шах общини във Варненско на фона на липсата на приет държавен бюджет за 2022 г. и осигурените компенсации, които обаче не покриват тройно по-високите разходи. 

В Дългопол от 5 януари се въвежда режим на уличното осветление, съобщи във фейсбук кметът Георги Георгиев. Лампите ще светят от 17,30 до 21 часа и от 4,30 до 7 часа. Георгиев посочва два варианта за изход от кризата. Единият е правителството да предложи на парламента държавните институции и общините да купуват ток от държавните електроцентрали. Вторият е Дългопол да тегли 300 000 лв. заем, с който да подмени уличното осветление със соларно. Георгиев ще внесе това предложение в Общинския съвет, ако до края на януари кабинетът не осигури пълни компенсации, пише "Труд". 

На косъм от крайното решение е община Аврен. Преди Коледа кметът Емануил Манолов обяви, че след празниците може да се наложи спиране на уличното осветление в определени часови пояси, тъй като сметката е набъбнала от 20 000 лв. до 50 000 лв. "Засега удържаме фронта, но държавата или трябва да финансира монтажа на енергоспестяващи осветителни тела, или да повиши компенсациите за общините", смята Манолов. Общината е получила от държавата 9000 лв., колкото и Девня.    

"Последните ни фактури са за 40 000 лв. при максимум 13 000 лв. преди. Покриваме този непредвиден разход, защото имаме резерв, но се надяваме на бързо и адекватно решение, тъй като бремето е непосилно и за бизнеса, и за общините. То ще се отрази много зле на местния бюджет – като завишена разходна част, съчетана вероятно и с по-ниска събираемост", коментира кметът на Девня Свилен Шитов. Той декларира, че уличното осветление няма да се спира, защото сигурността е приоритет, но предупреди, че ако тази ситуация се запази, бюджетът ще бъде утежнен на годишна база поне с половин милион лева. 

Тройно по-високи са те и в община Бяла, където подготвят проект за изкуствено осветление. Реализацията му обаче изисква време, а разходите се трупат. "Ако удържим без бюджет положението до февруари, ще е добре", каза кметът инж. Пеньо Ненов. 

Провокирани от кризата, в Девня вече работят по идея за инсталиране на възобновяеми енергийни източници, с които да се захранват общинските сгради. Тази енергийна независимост, макар и частична, ще ни предпазва при бъдещи подобни ценови трусове, обясни кметът Свилен Шитов.      

Коментари

Тъоиууиуу ( преди 2 години )
Портних е за смяна започна да краде от общинската хазна трябва да се внимава
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Тйииииътт ( преди 2 години )
Портних не може да смята затова трябва да го сменяме
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Фхйййккй ( преди 2 години )
Варна е морска столица и сега ще е с почасово осветление това означава че не може да управлява добре финансите особено след поскъпването на тока
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Гхкуъъът ( преди 2 години )
Варна се оказа че е бедна община щом ще има почасово осветление
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна