IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:30 | 6 февруари 2022
Обновен: 08:35 | 23 април 2024

Нови разкрития за ужаса в старчески домове край Варна

Оцелели от трагедията в Рояк живеят едва няколко дни

По материала работи: Слав Велев
Нови разкрития за ужаса в старчески домове край Варна

Дома в Аспарухово/Кадър: бТВ

Ужасяващи разкази за условията в старчески домове във Варненско. Разследване  търси какво се случва с възрастни обитатели след кошмарния пожар в дома в село Рояк в края на ноември миналата година. Оказва се, че някои преживяват трагедията само за дни.

Четири семейства избират да говорят в името на близките си. Една авария повдига завесата на съмненията за нередности в домове за възрастни хора във Варненско, пише бТВ.

На 22 ноември миналата година домът за възрастни хора в село Рояк избухва в пламъци. Към момента на инцидента обитателите в сградата са 59 - девет от тях губят живота си в огнената стихия, а 48 са откарани в общинска база в съседното село Аспарухово, още същата вечер.

„Ние сме предоставили легловата база, с обслужването и обгрижването на хората се занимаваше фирмата и техния обслужващ персонал“, заяви Георги Георгиев, кмет на община Дългопол.

Фирмата е "Билмакс" ЕООД. Справка в Търговския регистър показва смяна на собствеността през юли 2021 година. Новите собственици са Милена и Володимир Мазурик. Актив на дружеството е старческият дом в село Рояк.

По-голямата част от близките на потърпевшите разбират за пожара и новата управа от новините. Пак оттам научават и че роднините им са преместени на нов адрес, докато тече възстановяването на опожарената сграда.

67-годишният баща на Мариам, с диагноза Алцхаймер, е сред преместените в Аспарухово. На 1 януари, рано сутринта, тя получава обаждане от дома и разбира, че баща й е починал.

Близки на малтретирани възрастни планират колективно дело срещу старчески дом

Припомняме, че има множество сигнали за нарушения в домове за възрастни хора във Варненско, а потърпевшите планират да заведат колективно дело срещу нарушенията в дома, в който почина възрастен мъж от неестествена смърт, установена след аутопсията му. Роднини на други потърпевши се оплакват от лошо отношение, кражба на лични вещи, твърдят, че е оказвано и насилие.

В края на ноември 2020 г. Хрисимира настанява майка си в дома за стари хора в село Рояк. Диагнозата й е късен Алцхаймер, съчетан с деменция. След пожара в дома жената е местена неколкократно в различни домове.

 В помощ на пострадалите доброволци изпращат финансови дарения и дрехи. Според близките обаче те не стигат до хората в дома.

„Да я пуснеш без потник и с една голяма синина на ръката. Никой не ми обясни. Виждам, че е стара синина. Дори не е минавало през акъла да тръгна да й оглеждам тялото, не съм допускала, че мога да взема майка ми със синина. Дори нямаше необходимите лекарства в нейната кутия“, разказа Хрисимира Милкова, дъщеря на жена от старческия дом в село Рояк.

Евакуираха оцелелите обитатели на дома в Рояк, огнеборците се борили два часа със стихията

Роднините имат съмнения и за упражнявано насилие. Живко премества леля си в дом "Свети Георги" в Девня, но здравословното й състояние се влошава и тя е приета в болница "Света Марина" във Варна.

„Пътувайки от Девня към Варна, тя ми спомена "Много бой ядохме". Аз я питах - "Лельо, къде ядохте бой, в Девня ли? Тя ми каза "Не, не, в Аспарухово и преди това в Рояк ядохме много бой." И мен винаги ме обвиняват в крадла", а аз си мисля, че някой явно е влизал и е крадял, защото в един момент хубавите дрехи ги нямаше. След пожара ние занесохме пълен комплект дрехи, но тя беше с едни дрипи на гърба си“, обясни Живко Желязков, роднина на жена от старческия дом в село Рояк.

Потърпевшите планират да заведат колективно дело срещу нарушенията в дома. Продължава и разследването на окръжната прокуратура във Варна за причините за смъртта на възрастния мъж в Аспарухово.

Коментари

Новини Варна