IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
15:45 | 9 февруари 2022
Обновен: 06:01 | 4 август 2022

Варна представи екологичните си проекти пред Борислав Сандов

Планът за интегрирано развитие на общината търси финансиране по програмния период 2021-2027 г.

По материала работи: Слав Велев
Варна представи екологичните си проекти пред Борислав Сандов

Снимка: МОСВ

Екологични проекти, включени в Плана за интегрирано развитие на Община Варна, за които през програмния период 2021-2027 г. се търси финансиране за реализацията им, с цел подобряване качеството на атмосферния въздух и околната среда, бяха представени от Ани Николова, директор на общинската дирекция „Европейски проекти и национални оперативни програми“, пред Борислав Сандов, министър на околната среда и водите.  

Срещата в МОСВ бе проведена по инициатива на кметовете Йорданка Фандъкова, Иван Портних, Здравко Димитров и Димитър Николов с цел обсъждане на възможностите за финансиране на мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух. Националният механизъм ще даде възможност на общините да кандидатстват по основните мерки за подобряване на въздуха с конкретни проектни предложения.

Представителите на четирите най-големи града в България са докладвали данни за намаление на средногодишните концентрации на ФПЧ в последната година, като агломерация Варна е единствената в България, която отговаря на изискванията на Директивата от 2008 г. за спазване на пределно допустими средногодишни норми за концентрация на ФПЧ във въздуха.

В МОСВ общините са обявили своята проектна готовност и са подчертали, че финансирането от националния бюджет ще е ключово през 2022 г., в която още няма финансиране по новата програма „Околна среда“ 2021 - 2027 г. и по Плана за възстановяване и устойчивост.

Министърът на околната среда и водите е заявил, че механизмът ще бъде финализиран веднага след приемане на държавния бюджет, а основни приоритети в него ще са подмяната на отоплителни уреди на изкопаеми горива в общински сгради (училища, детски градини, социални и културни институти), облагородяване на междублокови пространства и закупуване на електромобили за почистване и миене на публични пространства.

Коментари

Делия ( преди 5 месеца )
Подозирам, че Борислав отново се е изживявал като вездесъщ и е обещавал неизпълними неща.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна