IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
15:15 | 18 февруари 2022
Обновен: 05:50 | 6 май 2024

Популярни личности влязоха в уникален проект на "Облеклото" във Варна

Отличени са 9 творби на осмокласници и деветокласници от гимназията

По материала работи: Слав Велев
Популярни личности влязоха в уникален проект на "Облеклото" във Варна

Често се усмихваме пред външния свят, но отвъд усмивките изпитваме много други чувства – емоционално раздразнение, скука, самота, гняв, разочарование, страх, тревожност, безпомощност и безполезност….

За какво не говориш? Какви са трудностите, които не изричаш на глас? Как влияят изолацията от приятелите и промените в ежедневието на психичното ти и емоционално здраве? Как се справяш? Как превъзмогваш трудностите, управляваш стреса и преодоляваш проблеми? Кого търсиш за подкрепа и към кого се обръщаш за помощ?

На тези въпроси, залегнали в творческия конкурс "Отвъд усмивките – Как си всъщност?“ трябваше да отговорят в есе, разказ или стих възпитаниците на ПГ "Текстил и моден дизайн“ във Варна. Конкурсът е продължение на инициатива на УНИЦЕФ – България, а след трудна селекция са отличени 9 творби на осмокласници и деветокласници от гимназията.

Всичко обаче не свършва до тук. За да стигнат емоционалните послания на младите хора до света на възрастните и техните връстници, част от екипа на училището предприема следващ ход, който прави проекта уникален.

Обичани актьори и популярни личности, безспорни авторитети и доказали се творци, са поканени да поднесат по вълнуващ начин съдържанието на творбите, спечелили конкурса.

Така без колебание и с ентусиазъм предизвикателството приемат Искра Урумова, Захари Карабашлиев, актьорите - Яна Кузова, Милена Кънева, Евгения Стоянова, Стоян Радев, Стоян Стоянов.

Всяко от откровенията на младите хора, пресъздадено от популярна личност, предстои да бъде излъчено в единствената по рода си за Варна и областта младежка информационна медия Youth Street Varna.

"Още през миналата учебна година последвахме инициативата на Държавната агенция за закрила на децата и Уницеф. Спечелихме специалната награда в категоря "Успешна пормяна“ и наша ученичка само на 14 години спечели голямата награда.  Тази година мотивирани от успеха започнахме работа по проект, изключително важен от моя гледна точка на психолог.

Последните две години, белязани от знака на пандемията, са много тежки за всички ни, за деца, за учители и за родители.  Това, което успяваме да покажем, е, че там, където има обич, там където има грижа, пандемията няма да има такива поражения. Категорични сме, че нашите деца заслужават много грижа, много търпение, много внимание и се опитваме и даваме всичко от сърце“, споделя психологът на гимназията Валерия Гиндева.

"Действително децата отвъд усмивките си крият много страшни неща. Крият самота, страх, отчаяние, свързани с изолацията. Затова решихме да продължим инициативата на Уницеф. Във вътрешния конкурс взеха участие 62 ученици от 8 и 9 клас.

Прочетохме с колегата Росица Бонева много откровения, неща, които идваха дълбоко от,сърцето на децата. В тези свои размисли те споделяха как се чувстват, когато са изолирани, към кого се обръщат, когато са тъжни, как преодоляват това вътрешно отчаяние и наистина съм много щастлива, че го направихме заедно.

Така се роди и идеята във  връзка със 125 години от,създаването на нашата гимназия, да поканим обичани и известни личности, актьори, писатели, журналисти, които да прочетат посланията на децата в най-добрите отличени есета.

Изключително съм благодарна на хората,които ни подкрепиха и с радост заснеха видеата веднага, след като ги помолихме. Прекрасните есета и стихчета на децата ще бъдат споделени от журналистката Искра Урумова, писателят Захари Карабашлиев, актьорите от държавния варненски театър Стоян Радев, Милена Кънева, както и младата актриса от театър София Яна Кузова, всички те приятели на нашето училище. Изключително сме благодарни, че тези хора ни подкрепиха и силно се надявам и за в бъдеще да ни помагат за такива добри инициативи“, коментира Росица Димитрова, преподавател по български език и литература в гимназията и част от екипа, реализирал проекта.

Повече вижте във видеото!

Коментари

Новини Варна