IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
16:45 | 18 февруари 2022
Обновен: 09:25 | 25 април 2024

Варна става зелен град

Морската столица се включва в Споразумението на Европа за чисти и здравословни градове

По материала работи: Слав Велев
Варна става зелен град

Снимка: ЕК

Община Варна да се присъедини към инициатива на Европейския съюз за зелени градове - това гласуваха членовете на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ към Общинския съвет. С пълно единодушие те дадоха съгласието си морската столица да се включи в Споразумението за зелен град – чисти и здравословни градове за Европа.

Става дума за движение на европейските градове, ангажирано с опазването на околната среда. С присъединяването си към него градските власти се съгласяват да предприемат по-нататъшни действия, за да превърнат до 2030 г. своите градове в по-екологични, по-чисти и по-здравословни места.

Към момента споразумението са подписали близо 40 европейски града, сред които Мадрид, Порто, Лил, Осло, Талин.  Българските градове, част от инициативата, са Бургас и Стара Загора, беше посочено по време на днешното заседание на комисията.

След подписване на документа в рамките на две години Варна трябва да определи своите амбициозни цели в петте области на споразумението за зелен град (въздух, вода, биологично разнообразие, отпадъци и шум) и да посочи базовите нива, отразяващи отправната точка във всяка една област. Целта е до 2030 г. всички показатели да бъдат надградени.

Част от мерките са значително подобряване на качеството на въздуха в градовете и намаляване на шумовото замърсяване, съобразно насоките на Световната здравна организация и стандартите на ЕС. Постигането на напредък по отношение на биоразнообразието, включително чрез увеличаване на размера и качеството на зелените площи в градовете, също е заложено в споразумението. Друга цел е подобряването на качеството на водните обекти и ефективното използване на водните ресурси. Отбелязване на напредък в областта на кръговата икономика, в т.ч. по-добро управление на битовите отпадъци, намаляване на образуването и депонирането на отпадъци и увеличаване на повторното използване, ремонтиране и рециклиране, също е заложено в споразумението.

Коментари

Новини Варна