IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
09:10 | 22 февруари 2022
Обновен: 20:23 | 19 април 2024

Регионален исторически музей – Варна въстана! Затваря и протестира

Към тях се присъединиха и колегите им от останалите музеи в града, както и тези от Добрич

По материала работи: Слав Велев
Регионален исторически музей –  Варна въстана! Затваря и протестира

Екипът на Регионален исторически музей-Варна днес преминава към националната стачка на музеите в България "срещу пренебрежението на Държавата към културата и историческото наследство на нашия народ". Това съобщават и Музея и на своята страница в интернет. В декларацията по този повод се казва още: "Преминаваме към ефективните протестни действия заради унизителните и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г. По тази причина всички музейни обекти и експозиции ще бъдат затворени за посетители на 22 февруари 2022 г.!
Извиняваме се за причиненото неудобство!"

Работещите в Регионалния исторически музей – Добрич, също се присъединяват към обявените ефективни протестни действия от национален фонд „Култура” към КТ „Подкрепа“ на 22 февруари.

До края на миналата седмица работещите в музеите протестираха символично и искаха увеличаване на единния разходен стандарт, който почти не дава възможност за дейности и поддръжка. Те се обвиха и против крайно ниските 5 % за „Култура” в държавния бюджет за тази година. Регионалният исторически музей във Враца утре също ще бъде затворен за посещения, а служителите излизат на протест в знак на несъгласие срещу ниското заплащане на труда на музейните работници и недостигът на средства за опазване на културното наследство на България.

В момента бюджетите са недостатъчни не само за заплати, но и за посрещане на енергийните разходи на културните средища. „Сметките за ток на врачанския музей са тройно по-високи. Свикнали сме да оцеляваме в годините, но виждаме невежото отношение към културното ни наследство и съм изключително разочарован от ситуацията, в която се намираме, каза директорът на музея Георги Ганецовски. - Опазваме ценности от хартия, метал, дърво, тъкани, кости. Те имат своите условия на съхранение и няма как да бъдат оставени на студено и влага. За да работи климатичната система трябва да имаме средства за електроенергия. Заплатите ни пък са изключително ниски и образовани специалисти се налага да работят за по 800 лв. месечно. Вече едвам удържам на работа служителите на музея. Мнозина от тях са готови да напуснат и да започнат работа като учители.” Директорът на музея заяви още, че утрешният им протест ще е генерална репетиция за 3 март. 

Експозициите ще бъдат затворени за посещение на 22 февруари, обявиха от културната институция. Причината е параметрите на средствата, предвидени за развитие в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г.

Коментари

Новини Варна