IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
17:00 | 22 февруари 2022
Обновен: 18:05 | 2 май 2024

Варна може да стане голям гейминг център

Броени дни остават до първото издание на Sea Game Jam в Икономическия университет

По материала работи: Слав Велев
Варна може да стане голям гейминг център

Снимката е илюстративна/RedBull

Варна има потенциал да се превърне в притегателен център за големи гейминг турнири, стига да има воля за това от страна на властите. Това е мнението на Радостин Петров, създател на гейм студио „Zariba” и организатор на първото издание на Sea Game Jam, което ще се проведе във Варна в началото на месец март в Икономическия университет.

По време на четиридневното събитие  участниците ще разработят идея за своя игра, а най-вдъхновяващите проекти ще бъдат наградени. За участие вече са се записали 40 деца, които ще бъдат разпределени в отбори от 2 до 4 души. Темата предизвикателство е „Златното съкровище на Варна”.

„Родителите трябва да са запознати какво правят децата им, когато се затворят в другата стая да играят. Ако имат талант и умения, някои от тях могат да станат професионални играчи и да печелят добри пари”, каза в интервю за Дарик Радостин Петров.

Геймър от Варна например е милионер от приходи от турнири по компютърни игри. В някои от тях наградните фондове достигат до 20-30 млн. долара.

Варна е изолирана от гейминг индустрията, която се развива в големите европейски градове, смята Петров. Като най-успешна игра, разработена от студиото му, той определя тази, която е базирана на белота. Играта с карти има 500-годишна история и е позната в много държави с различни вариации. В момента само в Саудитска Арабия има стотици хиляди активни играчи всеки ден.

„До 2007 г. бяхме от аутсорсинг сектора, но заради последвалата икономическа криза бяхме принудени да търсим алтернативни варианти. Тогава навлизаха игрите на мобилните телефони и стартирахме с няколко малки проекта. Заради липсата на конкуренция бързо се наложихме и до 2015 създадохме 30-40 заглавия, някои от които бяха доста успешни и заеха челните места на пазарите в Германия, САЩ и Великобритания. Дори не разбрахме как постигнахме този успех. През последните две години, когато геймингът процъфтя заради пандемията, вече анализираме какво всъщност се случва. Изграждаме отдели да анализират поведението на юзърите. Периодът на случайности го извървяхме и вече вземаме решения на базата на цифри и изследвания”,заяви Радостин Петров.  

Радостин Петров е предприемач с повече от 20 години опит. От 2001 г. до 2007 г. създава няколко бизнеса, които разработва и продава успешно. През 2007 г. слага началото на Zariba - амбициозна гейминг компания, работила по проекти на Walt Disney и реализирала партньорства с имена като LG, Samsung, Upjers и много други. Компанията се профилира в разработване на собствени мобилни игри, които жънат успех на световните пазари. А към днешна дата Zariba оглавява престижни класации със своята дъщерна компания Casualino.

Цялото интервю на Наталия Господинова с Радостин Петров чуйте ТУК

Коментари

Новини Варна