IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 31°
Новини Варна
16:00 | 25 февруари 2022
Обновен: 21:39 | 10 юли 2024

Първите електробуси пристигат във Варна през лятото

Удължиха срока за усвояване на заема за ремонта на клетките на вълците и средноголемите котки в зоопарка

По материала работи: Слав Велев
Първите електробуси пристигат във Варна през лятото

Снимката е илюстративна/Труд/АРХИВ

Първите електробуси се очаква да пристигнат във Варна в средата на годината, беше съобщено на днешното заседание на ПК „Финанси и бюджет“. На него съветниците дадоха съгласието си за отпускане на заемообразно финансиране на „Градски транспорт“ ЕАД за плащане на данък добавена стойност, дължим по договорите за доставка на новите екологични автобуси.

Предстои изцяло обновяване на автопарка на общинския превозвач с изпълнение на проекта „Екологично чист транспорт на Варна“. Предвижда се закупуване на 60 електрически автобуса – 40 солови и 20 съчленени, и 60 зарядни устройства за тях. Средствата са осигурени основно по Оперативна програма „Околна среда" като безвъзмездна финансова помощ.

„Градски транспорт“ на 25.01.2022 г. сключи договор с консорциума „Еко транспорт Варна“, избран за изпълнител на обществената поръчка. Договорът на обща стойност 44 342 832 лв. с ДДС е по обособена позиция №1 „Доставка на нови електрически автобуси – тип „соло“ и станции за зареждане към тях“. Съвсем скоро предстои сключване на договор и по обособена позиция №2 „Доставка на нови електрически автобуси – тип „съчленени“, станции за зареждане към тях и два броя бързо зарядни станции“. Общата цена на предстоящия контракт възлиза на 34 501 800 лв. с ДДС.

Съгласно правилата и условията на ОП „Околна среда“ данък добавена стойност върху цената на договорите представлява непризнат разход. Затова партньорите по проекта – Община Варна и „Градски транспорт“ ЕАД, следва да осигурят финансовия ресурс за него. Разходът за ДДС е в общ размер от 13 140 772 лв. – 7 390 472 лв. по вече сключения договор и 5 750 300 лв. по другия контракт.

Съветниците гласуваха сумите да са дължими в срок до 10 дни от възстановяването на внесения ДДС. След изтичане на този срок върху размера на отпуснатата сума  „Градски транспорт“ ЕАД ще дължи лихви на Община Варна за просрочие. Общината ще има също право с едностранно волеизявление да прихване средствата от бъдещи вземания на обществения превозвач.

Гласувано бе заемообразното финансиране да бъде според необходимостта от предстоящи плащания. Размерът на първото плащане за ДДС е в размер на 2 956 188,80 лв.

Друго решение на днешното заседание беше да се удължи срокът за усвояване на заема, необходим за ремонта на местообитанията на вълците и средноголемите котки във варненския зоопарк. 

За реконструкцията и обновяването на зоокъта беше отпуснат инвестиционен кредит от Фонда за градско развитие за Северна България в размер на 1,2 млн. лева. Първият етап от ремонта приключи и сектор „Хищници“, подобект „Големи котки“, вече е напълно обновен. В хода на изпълнението на втория етап обаче са възникнали обективни пречки и към настоящия момент подобекти: „Модернизация и благоустрояване на сектор „Маймуни“ и „Модернизация на вход за посетители, на зона за отдих и рекреация“, не могат да бъдат изпълнени, тъй като предложените намеси в тази зона са в противоречие с извадените режими за опазване на историческото ядро на Морската градина.

Проектите за местообитанията на вълци и средноголеми котки са одобрени и са получили положителни становища от НИНКН и МРРБ. В края на миналата година е издадено разрешение за строеж и сега предстои избор на изпълнители. Поради естеството на провежданите процедури, времето за тяхното приключване, както и последващото изпълнение на ремонтните дейности, беше решено срокът за усвояване на средствата по заема да бъде удължен до 31 декември 2022 г.

Коментари

Оотйхг ( преди 2 години )
Портних е хитър и се прави че не вижда много от проблемите на града
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Хкхййх ( преди 2 години )
Портних не трябва да има реклами по стъклата на автобусаДействай и изчиствай всички стъкла на автобусите от реклами
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Гййййййй ( преди 2 години )
Стъклата на автобусите трябва да се вижда от вътре на вън и от вън на вътре Действай и изчиствай рекламите от всички стъкла на автобусите не се правете на слепи и хитри
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Цжжгхтт ( преди 2 години )
Ало Портних автобусите все още имат реклами по стъклата си действай и махай рекламите от всички стъкла на автобусите
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна