IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
17:33 | 14 май 2015
Обновен: 17:42 | 24 април 2024

Мерят безплатно кръвно във Варна

Инициативата е във връзка със Световния ден за борба с хипертонията

По материала работи: manager
Мерят безплатно кръвно във Варна

Кампания по безплатно измерване на кръвно налягане ще се проведе на 17-ти май от 10.30 до 16.00 часа на входа на Морската градина откъм Икономическия университет. Инициативата е част от Национална кампания на Българската лига по хипертония, която ще се проведе в още 8 български града по повод Световния ден за борба с хипертонията.

 

По традиция от 2005-та година насам именно 17-ти май е датата, на която се провеждат редица мероприятия по цял свят, целящи да информират хората за опасността от заболяването и високата смъртност, до която води и начините за превенция.

 

България е с честота на хипертонията около 55% при средна за Европа 30-45%. У нас хипертониците са около 2 милиона, като адекватно лекувани, с постигнат контрол в последните години, са около 37%. Повишеното кръвно налягане значително увеличава риска за микро- и макроваскуларни усложнения, удвоява общата смъртност и честотата на инсултите, утроява вероятността за исхемична болест и невропатия.

 

В световен мащаб артериалната хипертония е водещият глобален риск за смъртност, отговорен за 9.4 милиона отнети човешки живота годишно. Тя е причина за мозъчни инсулти, сърдечни инфаркти, за сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт, като 50% от инцидентите са при лица на възраст от 45 до 69 години. Всеки трети в света е с високо кръвно налягане, а ефективно лекуван е само един от трима.

 

Наднорменото тегло е един от най-силните предиктори на артериалната хипертония. Хипертонията е около 6 пъти по-честа при лицата със затлъстяване в сравнение с тези с нормално тегло. По данни на Българското ендокринологично дружество, затлъстяване у нас имат 34,93% от населението ≥ 20 г., а наднормено тегло - 38,95%. Това означава, че всеки втори български мъж (45%) и всяка трета българска жена (32,4%) между 30- 60 години е с наднормено тегло. По-тревожен е фактът, че 40% от българските деца (21,9% от момчетата и 17,7% от момичетата между 5-17 години) са с наднормено тегло или затлъстяване.

 

Метаболитният синдром е изключително широко разпространен и може да бъде открит при 1/3 от пациентите с артериална хипертония. Той увеличава значително риска от сърдечносъдови усложнения и бъбречни увреждания, повишава общата смъртност 1.5 пъти и влошава изхода на сърдечносъдовите заболявания 2 пъти.

 

Тази година 17 май е обявен и за ден за повече движение.

Коментари

Новини Варна