IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
18:42 | 14 май 2015
Обновен: 09:03 | 25 април 2024

Абитуриенти от Хуманитарната посадиха дърво и тропнаха хоро на изпроводяк

Част от зрелостниците бяха със символичните бели тениски в подкрепа на кампанията „Панаир на добрината“

По материала работи: Слав Велев
Абитуриенти от Хуманитарната посадиха дърво и тропнаха хоро на изпроводяк

Близо 190 младежи завършиха Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“. На изпроводяк те тропнаха хоро и посадиха дърво в двора на училището си.  

Двете инициативи са традиционни за гимназията и, разбира се, имат символично значение. „Тук имаме почти цял парк с магнолии и други дървета. Казва се, че ако през живота си човек не е посадил едно дърво, не е направил нищо. Този акт  е символичен и показва на децата да не забравят корена си, той подкрепя  желанието им да създават, а не да рушат. А относно хорото, това е танц с много силно внушение за заедност, той напомня на българския народ непрекъснато нещо, което е много важно – че хората трябва да са заедно, хванати за ръце и да творят с радост“,  каза за вестник „Черно море“ директорът на Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства Валентина Крачунова.

Тя беше видимо развълнувана от раздялата с тазгодишния випуск и сподели, че това са едни прекрасни деца, както всяка година. Г-жа Крачунова изрази съжаление, че и най-талантливите от тях трудно намират реализация в България.


Общо 8 класа чуха за последен път школския звънец. Част от абитуриентите носеха бели тениски,  символизиращи каузата „Панаир на добрината“. Както вече „Черно море“ писа, младежите сами са взели решение да се включат в благотворителната инициатива и са дарили средства за деца, болни от муковисцидоза. Част от младите хора носеха и цветни силиконови гривни в подкрепа на кампанията. „Дарителството е много интимен акт и не трябва да има такава публичност. Аз поздравявам децата за тяхната инициатива и им пожелавам да бъдат цял живот благотворители, но без да афишират и да дефилират със своята благотворителност“,  каза още директорът Валентина Крачунова.

 


 

Инициаторът на кампанията за училището – Габриела, сподели, че й е коствало много време и нерви да обясни на всичките си съученици каква е целта на инициативата, но подчерта, че когато младежите са разбрали колко тежка диагноза е муковисцидозата, с готовност са решили да помогнат. Тя подчерта, че дори тези абитуриенти, които не са били с бели тениски на изпращането, са подкрепили финансово кампанията. „Много се гордея с това, че не угодихме на егото си да купуваме скъпи тоалети, а решихме да подадем ръка на болните деца. Надявам се и занапред да имам възможност да помагам на хора в нужда“,  каза Габриела за „Черно море“. Абитуриентите дарители призоваха децата с муковисцидоза да вярват и да не губят надежда. Младежите казаха, че се надяват с добрината си да са направили по-спокоен и щастлив живота на нуждаещите се. „Ще запомним кампанията с това, че за първи път всички се обединихме“,  казаха зрелостници и споделиха, че се чувстват удовлетворени.  Според младите хора е важно в обществото да се чува за подобни кампании, за да могат повече хора да даряват и да помагат.

Полина Петрова 
снимки: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна