IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
10:00 | 6 март 2022
Обновен: 22:20 | 25 април 2024

Почина един от доайените на варненската журналистика

На 87 години от този свят си отиде Николай Увалиев

По материала работи: Слав Велев
Почина един от доайените на варненската журналистика

Колаж: today.bultima.net

След тежко и продължително боледуване, на 87 години почина един от доайените на варненската журналистика - Николай Увалиев, предаде БНР.

Неговата дългогодишна професионална кариера е свързана органично и творчески с вестник "Народно дело", Радио Варна и Регионалния телевизионен център, на който е и един от основателите.

Към житейската му визитка ще изтъкнем и това, че е бил треньор по баскетбол във Варна, и откривател на великия майстор на оранжевата топка от морската столица - Христо Борисов. Сред неговите възпитаници на спортния подиум е и бившият кмет на Варна - Христо Кирчев, а в края на кариерата си като наставник е бил и старши треньор на Националния отбор по баскетбол за девойки - старша възраст.

Николай Увалиев е носител на Почетния знак за заслуги към град Варна, и е автор на романа "Вековете на Атанас Буров".

Известно е, че авторът на книгата е пряк родственик на Буров (бел.авт. майката на известния банкер-родолюбец е сестра на бабата на Увалиев.).

В житейската автобиография на Николай Увалиев личат и 45 успешни преплувания на маратона Варна-Галата, както и създаването на социалната мрежа "Паметта на българите по света".

Нека си спомним с добро за Николай Увалиев!

Поклон пред паметта му!

Коментари

Новини Варна