IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
13:15 | 14 март 2022
Обновен: 04:23 | 20 април 2024

Депутати от ГЕРБ/СДС носят Варненското златно съкровище в парламента

Инициативата е свързана с 50-годишния юбилей от откриването му

По материала работи: Слав Велев
Депутати от ГЕРБ/СДС носят Варненското златно съкровище в парламента

Народните представители от ГЕРБ/СДС - Варна Бранимир Балачев, Красен Кралев, Славена Точева, Павел Христов/Снимка: ГЕРБ

Народните представители от ГЕРБ/СДС - Варна Павел Христов, Красен Кралев, Славена Точева и Бранимир Балачев инициират официално представяне на Варненското златно съкровище в НС във връзка с 50-годишния юбилей от откриването му, което преди половин век  даде старт на последвалите археологически проучвания на Халколитния некропол на брега на Варненското езеро като част от древната цивилизация, наречена култура „Варна“.

Депутатите входираха предложението си в петък до председателя на Народното събрание Николай Минчев. В писмото се предлага събитието да бъде проведено на 11 май 2022 г.,  когато по стар стил се почитат Светите равноапостоли Кирил и Методий  и българската култура.

Ето и целия текст на писмото от 11 март 2022 г. до председателя на Народното събрание на Република България:

"До Председателя на Народното събрание на Р България

Г-н Николай Минчев

 Господин Председател,

Обръщаме се към Вас за подкрепа на предложението ни  като народни представители от ГЕРБ/СДС - Варна  да организираме официално представяне с изложба в Народното събрание на Варненското златно съкровище, станало символ на Варна и на България пред света. Намереното най-старо и най-чисто обработено злато от човешка ръка на поне 6000 години с над 3000 ювелирни изделия от 24 карата е част от древната цивилизация, наречена „Култура Варна“. Ценното откритие през 1972 г., станало при случаен изкоп, и последвалите археологически проучвания на Халколитния некропол край Варненското езеро,  бяха най- голямата научна сензация на XX век, която обърна цялата история за развитието на човешката цивилизация. За Варненското златно  съкровище археолог № 1 на Обединеното кралство сър Колин Ренфрю казва : „Очите ми щяха да изскочат от орбитите си при вида на златните огърлици, гривни и нагръдници, брадва от полиран камък с обвита от злато дръжка...Най-старото златно съкровище в света, открито през 1972 г., не бе намерено в Шумер или Египет, то не дойде и от предколумбова Америка, прочута с богатите си златни находки. За голямо учудване на всички то беше намерено в Североизточна България, близо до привлекателния съвременен град Варна“.

Ето защо като народни представители от Варна, културният календар на която тази година ще бъде под знака на  половинвековния юбилей на голямото откритие, смятаме, че Парламентът на РБългария като най-върховен и представителен орган на държавата трябва да е съпричастен с Община Варна  в отбелязването на това изключително събитие за морската столица и за страната ни. Предлагаме за най-подходяща дата -11 май 2022 г. Това е Денят, в който почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий и води началото си от Възраждането !

От народните представители от ГЕРБ/СДС - Варна"

Коментари

Асен ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Begemot ( преди 2 години )
В бурета или чували ще го пренасят пустото златно съкровище. Никъде не се казва...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Begemot ( преди 2 години )
За сведение на 11 май се отбелязва Св. св. Кирил и Методий ама по нов стил. 24 май е по стария.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна