IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
15:54 | 15 май 2015
Обновен: 21:26 | 24 април 2024

20 души с присадени органи хванаха тенис ракетите (СНИМКИ)

Този спорт не е натоварващ, чувстваме се добре и най-вече - полезни, признаха хора, живеещи втори живот след трансплантация

По материала работи: Ставри Таргов
На тенис турнир като на...тенис турнир.Снимка Пламен Гутинов

20 души с присадени органи участват в тридневния тенис турнир"Анестезия Оупън 2015", който започна днес на общинските тенис кортове в кв. „Чайка“ във Варна. Повечето от тях са хора с трансплантирани бъбреци, съобщи за в. „Черно море“ Росица Маврова, член на управителния съвет на федерация „Български пациентски форум“. Тя даде и символичното начало на турнира, като застана с ракета в ръка срещу проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на катедрата по анестезиология, спешна, интензивна и морска медицина в Медицинския университет.
За нас не е проблем да участваме в "Анестезия Оупън 2015", този спорт не е тежък и натоварващ. Чувстваме се добре и, най-вече – полезни, призна Маврова. На въпроса дали трансплантираните, сред които е и тя самата, трябва да познават близките на донора, тя отговори утвърдително. Опознаването става и сега въпреки тайната на донорството. Интересът е взаимен, виждаш че частица от твой починал близък живее в друг човек, каза още Маврова. Тя разказа за случай отпреди години, когато майка от Варна, загубила сина си при катастрофа с мотоциклет, е поискала настойчиво от пациентската организация информация на кого са присадени органите му.   
Искаме да сме заедно и да направим хубав спортен празник. С тези думи се обърна към участниците главният организатор на турнира проф. Платиканов. Проявата се провежда за четвърта поредна година, но за първи път - със 60 състезатели от цялата страна, е толкова масова и разнородна, добави той. Проф. Платиканов прочете поздравителни адреси от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов(анестезиолог по специалност) и от Красен Кралев, министър на младежта и спорта.  
Сред гостите и участниците в турнира е и директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация Мариана Симеонова.  
Домакин на проявата бе Медицинският университет във Варна.

Ставри Таргов

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна