IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:15 | 30 март 2022
Обновен: 20:34 | 25 април 2024

Общината продължава да плаща винетките на варненци край града

Близо 500 бона отиват за църкви. Освободиха от "тротоарно право" заведенията до края на март

По материала работи: Слав Велев
Общината продължава да плаща винетките на варненци край града

Снимка: Общински съвет - Варна

Собствениците на търговски обекти и заведения във Варна ще бъдат освободени от плащане на такса "тротоарно право" в периода от 1 януари до 31 март 2022 г., реши с пълно единодушие Общинският съвет. На всички, които са заплатили таксата за периода януари-март, сумата ще им бъде приспадната от следващите плащания, бе съобщено на днешното заседание.

След дълга дискусия съветниците гласуваха близо 410 000 лв. с ДДС от общинския бюджет да бъдат отпуснати за катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Средствата ще бъдат използвани за ремонт на ефектното осветление на фасадата и подобряване на осветеността на кръста и позлатени кули.

В дневния ред фигурираше и искане за отпускане на целева субсидия в размер на 63 600 лв. за новопостроената варненска църква „Св. Прокопий Варненски“, но то не получи одобрението на общинските съветници.

С решение на местния парламент от бюджета на Община Варна ще бъдат предоставени 49 000 лв. за дообзавеждане на двата центъра за хора с деменция, които скоро предстои да отворят врати. Единият център се намира на ул. „Петко Стайнов“ №7 и е с капацитет 40 потребители. В него ще се предоставя дневна грижа на нуждаещите се. В другия център на бул. „Константин и Фружин“ ще се полагат 24-часови грижи за 15 души с деменция.

Община Варна ще продължи да плаща на Агенция „Пътна инфраструктура“ за поддръжката на пътищата без винетки край Варна, решиха още съветниците. Седем участъка от републиканската пътна мрежа край града остават освободени от винетни такси, но общинската администрация ще превежда ежегодно средства на държавната агенция. Поддръжката на платната за движение на седемте варненски участъка ще струва 337 830 лв. за една календарна година.

На днешното заседание местният парламент даде също съгласието си и през 2022 г. да продължи общинската програма „Психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества“. Програмата, която е единствената, предоставяща психологична помощ на наркозависими и техните близки, се изпълнява успешно от 2017 г. от УМБАЛ „Св. Марина“. Предвижда се за изпълнението й да бъдат отпуснати до 75 000 лв., които да бъдат включени в тазгодишния общински бюджет.

Взето бе решение да бъдат  отпуснати финансови средства в размер до 16 200 лв. за закупуване на знамена за училищата на територията на община Варна.

Коментари

Новини Варна