IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
09:45 | 2 април 2022
Обновен: 19:28 | 25 април 2024

Кърлежите се събудиха! 4 ухапани във Варна за седмица

Регистрираха първите ухапвания от опасните насекоми за 2022 г.

По материала работи: Слав Велев
Кърлежите се събудиха! 4 ухапани във Варна за седмица

Кърлежите във Варна се активизираха. През изминалата седмица бяха регистрирани първите ухапвания от опасните насекоми за настоящата 2022 г. Това става точно четири месеца след началото на годината. 

Всички 4 случая са регистрирани на територията на областния център Варна, уточниха от РЗИ за Агенция "Черно море".

Едно от най-опасните заболявания причинено от кърлежи е лаймската болест. Тя започва със скрити симптоми, а усложненията могат да настъпят и след 10 години.

Първият случай на Лаймска болест в България е открит и описан през 1987 година. От тогава до днес всяка година има заболели. И вместо да намалява техния брой, през последните години се наблюдава увеличаване на случаите.

Няколко дни след ухапването се появява червено петно, постепенно се получава пръстен, "биволско око", но може да има и различна форма. В началото няма оплаквания.

Трябва да се изчака 30 дена след ухапване от кърлеж преди да се направят изследвания, за да е сигурно, че заразата е налице. 

Обикновено у нас кърлежите започват атаките си от май до юни

Коментари

Новини Варна