IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
12:30 | 11 април 2022
Обновен: 21:04 | 19 април 2024

Стартира кампания за превенция трафика на хора във Варна

Акцент е нарастващата вълна бежанци от Украйна

По материала работи: Слав Велев
Стартира кампания за превенция трафика на хора във Варна

Поредна кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация под надслов „За къде пътуваш“ започва днес- 11.04.2022 г., и ще продължи до 31-ви май. Организатори са дирекция „Превенции“ към Община Варна, местната и националната комисии за борба с трафика на хора. Акцент в кампанията е увеличаването на риска от въвличане в трафик с цел трудова експлоатация, в резултат на нарастващата вълна от граждани на Украйна, бягащи от войната, както и безработицата в страната, създаваща предпоставки за приемане на съмнителни предложения за работа в страната и в чужбина.

По този повод ще бъдат организирани информационни срещи с доброволци, работещи в центровете за подпомагане на чужди граждани, с цел идентификация на първо ниво на потенциални жертви на трафик. Флаери, отпечатани на украински език, ще бъдат предоставени в пунктовете за подпомагане на украински граждани и в хотелите, където са настанени. В Бюрото по труда и в пунктовете на Гранична полиция на летището ще бъдат предоставени информационни плакати и материали на български език.

По време на кампанията доброволци от училищните превантивни клубове ще провеждат информационни сесии сред връстници. В социалните мрежи чрез видеоклип доброволците ще отправят послания за опасностите от попадане в трафик на хора с цел трудова експлоатация, съобщават от дирекция „Превенции“. Партньори в кампанията са дирекция  „Бюро по труда“ - Варна, Гранична полиция и 10 варненски училища с разкрити училищни превантивни клубове.

Коментари

Новини Варна