IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
10:00 | 22 април 2022
Обновен: 09:07 | 25 април 2024

Украински товарен самолет кацна във Варна: Какво ли (ще) превозва?

Целта на полета се пази в тайна

По материала работи: Слав Велев
Украински товарен самолет кацна във Варна: Какво ли (ще) превозва?

Кадър: flightradar24.com

Украински товарен самолет Ан-12 на авиокомпания “Мотор Сич Еърлайнс” е кацнал във Варна след полет от Полша по обед днес, показват данните от портала FlightRadar24, съобщи bTV.

Фирмата собственик на машината е свързана с “Мотор Сич” - украинско държавно предприятие, специализирано в производството на авиационни двигатели и турбини. Базирано е в Запорожие, където беше и основното летище на авиокомпанията преди войната. 

Сега обаче самолетът е излетял от полския град Жешов - населено място, чието летище “Уолстрийт Джърнал” определя като “основна артилерия за прехвърляне на оръжия” към Украйна с цел отбиване на руските атаки. 

Към момента няма официална информация каква е била целта на полета до Варна. 

Новината идва на фона на визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба, който вчера заяви, че в българското правителство има политици, които не желаят да се помогне на страната му и определи като “цинични” обясненията защо не трябва на Киев да се изпраща оръжие. 

В свое изказване пред журналисти в Народното събрание лидерът на "Възражане" заяви, че "България изнася огромно количество оръжие за Украйна". Костадин Костадинов дори посочи, че същият модел самолет трябва да излети от варненското летище.

"Тази вечер (бел.ред. сряда) от летище Варна ще излети отново украински АН-12 за Полша. В момента пред "Дунарит" има колона от украински тирове, които до колкото зная товарят тротил. Вчера от "Арсенал" също са товарени огромни количества оръжия", посочи Костадинов.

Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов също изрази убеденост на брифинг в централата на партията в четвъртък, че България изнася оръжие за Украйна. Ние не сме против това, против сме, че в парламента са двулични. След нападението на Путин в Украйна, това е единственият начин това да се спре, коментира Борисов.

Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев от своя страна отчете, че българският износ на оръжия през последните 2 месеца е три пъти по-голям в сравнение с износа за същия период на миналата година. 

Бурни обществени реакции предизвика преди дни и изказване по темата на Стефан Янев - бивш министър на отбраната и експремиер в служебния кабинет на Румен Радев. Той заяви в телевизионно интервю, че е против военната помощ за Украйна, защото тя "удължава агонията и страданията на хората”. 

Коментари

Новини Варна