IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:15 | 26 април 2022
Обновен: 20:35 | 4 декември 2023

Ученици и учители от Италия, Полша и Испания играят ролеви игри из институциите на Варна

Групата от 30 чужденци гостуват на Средно училище „Гео Милев“

По материала работи: Слав Велев
Ученици и учители от Италия, Полша и Испания играят ролеви игри из институциите на Варна

Ученици и учители от Италия, Полша и Испания гостуват от днес в Средно училище „Гео Милев“. Те са участници в  проект ACTIVE по програма „Еразъм+“. Учениците, на възраст от  15 до 18 години, работят по заложените в проекта теми в своите училища и по време на съвместните срещи във  всяка страна.

На международната среща във Варна те ще работят по модул  свързан с човешките права и отговорности, основни  човешки ценности, Харта на основните права  на ЕС.

По време на съвместната работа учениците ще обсъждат различни казуси, ще изготвят материали, като използват дигитални приложения, ще участват в ролеви игри.

Групата от 30 чуждестранни гости, заедно с ученици от СУ“ Гео Милев“ ще гостува във  ВСУ „Черноризец Храбър“, с който училището има договор за сътрудничество. Те ще посетят  лабораториите по криминалистика, учебната съдебна зала,  ще слушат лекция за човешките права подготвена от петокурсничката по право Тансу Осман. В учебните радио и телевизионен център ученици от всяка държава ще запишат видеоклип и подкаст по теми от проекта.

В програмата е включено посещение в Окръжен съд Варна, където учениците ще разберат от съдия Ирена Петкова, как са защитени правата на децата в един съдебен процес, кога и как се изслушват децата в съда и още теми, които засягат техните права.

Участието на институции ще представи професионална гледна точка към темите и ще даде допълнителна стойност на дейностите.

Основни цели на проекта са учениците да развият ключови умения като критично мислене, креативност и умения за самостоятелно учене, да придобият граждански компетенции и способност да участват пълноценно в гражданския и социален живот, да използват интернет и дигиталните технологии безопасно, интелигентно и с образователна цел.

Дейностите са организирани в пет модула:

- Колко сме грамотни /медийно и дигитално/
- Аз и мрежата
- Медиите - какво ни казват
- Човешки права- задължения и отговорности
- Ние можем да променяме/ активно гражданство/
      Първата международна среща по проекта се проведе през м.ноември 2021 г. в Римини-Италия. Предстоят срещи в Испания и Полша.

Коментари

Новини Варна