IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
09:30 | 30 април 2022
Обновен: 20:21 | 28 март 2024

Драстично увеличаване на търговските спорове във Варненския апелативен съд

Повече и по-сложни дела отчете въззивната инстанция на 6-те окръжни съдилища в Североизточна България

По материала работи: Слав Велев
Драстично увеличаване на търговските спорове във Варненския апелативен съд

Снимка: Варненски апелативен съд

Апелативен съд – Варна отчете дейността си за изминалата 2021 г. Съдът възстанови нарушената по обективни причини в последните 2 години практика да представя годишния отчетен доклад публично. Събитието уважиха представители на окръжните и районните съдилища от апелативния район, Варненската адвокатска колегия, Икономическия и Варненския свободен университет.  

Повишеното постъпление на дела, бързината на съдопроизводството и качеството на постановените съдебни актове председателят на Варненския апелативен съд изтъкна като резултат от отговорността, отдадеността и високата експертност на съдиите и съдебните служители. „Съдилищата в апелативния район имат показатели, сравними с практиката на най-добрите европейски съдилища. Работата им заслужава признание и висока оценка”, категорична бе Ванухи Аракелян. Затова, според нея ежедневната дейност на съдилищата трябва да се популяризира по достъпен начин, като част от битката за общественото доверие в съдебните институции.

Годишният отчетен доклад на Апелативен съд – Варна показва, че броят на постъпилите дела през 2021 г. се увеличава на 1801 при 1649 през 2020 г. Така всеки месец един съдия е получавал средно по над 6 нови дела. Най-много са търговските – 759, със 101 повече от предходната година. Следват гражданските – 603 при 553 за 2020 г. и наказателните - с едно повече от 2020 г. – 439. Анализът на данните сочи, че макар все още да не могат да се достигнат стойностите от преди пандемията, хората постепенно се завръщат към нормалния си ритъм, което се отразява и на съдебните им спорове.

Средно месечно в Апелативен съд – Варна са свършвани по 145 дела срещу 133 за 2020 година, което е добър резултат по показателя „срочност“.

За качеството пък съдим по резултатите от касационната проверка, а те показват повишени стандарти. 515 съдебни акта са били обжалвани пред Върховния касационен съд. Потвърдени и недопуснати до касационно обжалване са 335, което представлява 79%, при 72% за 2020г. и 77.6%, за 2019г. Тези данни свидетелстват за високото качество на постановените актове от съдиите в трите отделения на Апелативен съд - Варна. Изменени са 9,2% от актовете, а отменените са 10.85%, при 24% за 2020г. Най-добър е показателят на Търговското отделение с близо 87%, потвърдени актове.

Заместник-председателите на съда – Анета Братанова, Милен Славов и Янко Янков отчетоха резултатите на Търговското, Гражданското и Наказателното отделения, които ръководят. Запазва се тенденцията за увеличаване на делата с фактическа и правна сложност, което налага  събиране на нови доказателства: гласни и писмени, изготвяне на експертизи. Това води до повече съдебни заседания. 

Най-изявено е увеличението на търговските дела. От тях най-много – 69% са споровете по търговски сделки: застраховки, договори за кредит, изработка, продажба, лизинг, менителница, записи на заповед и чек.

В Наказателното отделение най-много – 30 са производствата за пътно-транспортни произшествия, причинили смърт или телесна повреда.  Следват делата за убийства – 17. 14 са производствата за неплащане на данъци.

Гражданското отделение отчита повече свършени дела. Всеки от съдиите в него е приключил повече дела с решения и определения по същество, като броят на свършените дела надвишава този на постъпилите.

През 2021 г. дейността на съдебната администрация се характеризираше с динамика, продиктувана от епидемичната обстановка. Периодично служителите работеха по график, което обаче не попречи на бързината и качеството на изпълнението на задълженията. Част от съдебните заседания се провеждаха с видеоконфереции. Въведените строги противоепидемични мерки ограничиха разпространението на вируса сред екипа.

Макар съдиите и съдебните служители да се приспособиха към новата среда, за втора поредна година пострадаха част от комуникационните дейности -  провеждането на образователно-информационните инициативи. По обективни причини съдилищата не успяха да разгърнат в пълен обем утвърдените практики за взаимодействие с младите хора за повишаване на правната им култура и основните познания за съдебната власт.

Апелативен съд – Варна насочи вниманието на ученици от 4 гимназии върху една нова, но изключително перспективна тема – космическото право. Съвместно с Планетариума на Висшето военноморско училище поставихме началото на Регионална образователна програма Младежка академия „Космос и право“. Дейността й се популяризира в специално създадения канал в YouTube. Така съдът стъпи на още една платформа – социалната мрежа за видео споделяне.

Апелативният съд продължи сътрудничеството си с Икономически университет – Варна и Варненския свободен университет в провеждането на стажантски и практически програми, и в съвместни проекти.

Съдилищата в региона значително увеличиха медийното си и онлайн присъствие: в традиционните медии, новинарските интернет сайтове и социалните мрежи. Публикувани бяха 763 прессъобщения. На тяхна база медиите изготвиха над 3670 публикации, което е с около 60% повече от 2020 г.

Засилената роля на социалните мрежи продължи да бележи взаимодействието на съда с обществеността. Във Фейсбук профила „Съдебна палата” бяха поместени близо 200 публикации. Прави впечатление устойчивото желание на все повече хора да бъдат наши „приятели”. Споделената информация в страниците на 6-те съдилища в социалната мрежа достига пряко до широк кръг потребители и се радва на значително одобрение.

Апелативен съд – Варна продължи да бъде и социално ангажирана институция: с подкрепата за дейността на Школа „Дедал“, с книгодарителска акция и с участие на съдии и служители в различни инициативи.  

В контекста на нерешения с години въпрос за адекватна сграда на Съдебната палата, бяха положени усилия за подобряване на условията на труд. Изцяло ремонтирана бе съдебната зала, в която заседава Апелативният съд и бяха обновени трите съдебни деловодства.

Отчетените в годишния доклад данни са резултат от професионализма, отговорността и мотивацията на всички съдии и съдебни служители, независимо от новите предизвикателства, за което председателят на съда Ванухи Аракелян им благодари.

Коментари

Къхвхт ( преди 1 година )
Кмете отменяйте решението за синя зона през почивните дни От 1 май 2022 не трябва да има синя зона през почивните дни не се прави на хитър и нагъл действай по махането на синя зона през почивките
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Додо ( преди 1 година )
Портних гледа от къде да вкарва пари в общинската сметка Едното което измисли е синя зона през почивните дни и увеличение на часовият деапазон на синята зона това е нагло
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Пуйлб гфг ( преди 1 година )
Портних е глупав не работи за Варна гледа от къде да вземе пари за себе си
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Жббббжж ( преди 1 година )
С тази синя зона през почивните дни и увеличението на часовият деапазон Портних ще се плъзне от кметският пост
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Щцкхе ( преди 1 година )
Ще трябва да подменяме кмета Портних не работи за гражданите и градаСлага синя зона и през почивните дни
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Бннй ( преди 1 година )
Портних е нагъл не става за кмет
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Жббнй ( преди 1 година )
Портних трябва да излиза от поста кмет на варна
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна