IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
15:44 | 18 май 2015
Обновен: 22:06 | 25 април 2024

Учим европейски общини на социални проекти

Администрацията сподели уменията си за работа с хора в риск

По материала работи: Слав Велев
Учим европейски общини на социални проекти

Варна представи уникалната си социална програма и опита си в работата с уязвими групи на годишната среща на местните власти от България и Югоизточна Европа, която се провежда в Пловдив.   


Кметът на община Варна Иван Портних, Д-р Лидия Маринова, зам.-кмет по здравеопазване и социални дейности, и Ани Николова, директор на дирекция „Европейски и национални оперативни програми“, представиха резултатите от два успешни социални проекта - „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск – изграждане на 7 центъра за настаняване от семеен тип“ и „Да не оставяме нито едно дете „У дома, а не в дом“.  Двата проекта се реализират във взаимодействие между ОП „Регионално развитие“ и ОП „Човешки ресурси“ и показват как се прилага интегрирания подход в работата на община Варна.


Най-новият общностен център е още една придобивка в социалната програма на Варна, която се надгражда успешно. Снимка: Пламен Гутинов


В резултат от двата проекта във Варна бяха изградени 7 центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), в които поетапно се настаняват 97 деца и младежи с увреждания, които се извеждат от различни социални домове. Успоредно с това в центровете са открити 77  работни места за персонал в центровете и 11 за външни специалисти.


В срещата взеха участие кметове и представители на общини от Хърватия, Косово, Словения, Македония, Молдова, Сърбия, Украйна, Босна и Херцеговина, Турция, Румъния, Албания, Черна гора, Република Сръбска и Австрия. Част от програмата на събитието включва презентации на управляващите органи на оперативните програми, фонд ФЛАГ, фондове за градско развитие, местни власти и бизнес структури от Югоизточна Европа. Гости на срещата са президентът Росен Плевнелиев и министри от кабинета.


Част от форума бе и Общото събрание на Националното сдружение на общините в България, по време на което се приемат отчетите на Управителния и Контролния съвет на сдружението през мандат 2011-2015г. Успоредно с проявите се проведе бизнес изложение и борса на успешни общински проекти, в които добри практики презентира и община Варна.


Черно море

Коментари

Новини Варна