IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:23 | 18 май 2015
Обновен: 13:42 | 23 март 2024

С фестивал отбелязваме Европейския ден на морето

Проявата е в подкрепа на „Варна – младежка европейска столица 2017“

По материала работи: Слав Велев
20 май е обявен официално за Европейски ден на морето от ЕС през 2008 година. Снимка: Пламен Гутинов

Европейският ден на морето – 20 май, ще бъде отбелязан с поредица от събития, сред които е фестивалът „Море и здраве“, съобщиха от Медицинския университет. Инициативата, която е под патронажа на кмета на Варна и ректора на висшето учебно заведение, е в подкрепа на проекта „Варна – младежка европейска столица 2017“.


Акцентът на проявите е върху национален форум с международно участие на тема „Море и здраве“, който ще се състои през целия ден на 20 май във втора аудитория на МУ - Варна. В неговите рамки ще бъдат обсъдени различните аспекти на българската морска култура: здравна, екологична, правна, икономическа, професионална, историческа. Ще се представят и различни предложения, свързани с използването на моретата, океаните и река Дунав като национален стратегически приоритет. 


Демонстративно гмуркане с открит урок по морска медицина и морска патофизиология за чуждестранни и български студенти ще се проведе на 19 май между 10 и 12 часа. Фотографът Орлин Цанев ще се гмурне във водите на Черно море, а екип от катедрата по физиология ще проведе открит урок с цел измерване на промяната на физиологичните му показатели. От 17,30 до 19 ч. студенти и преподаватели ще почистят плажната ивица на кв. “Аспарухово”. 


15 са участниците от университета, които ще представят свои фотографии и картини в благотворителната изложба „Морето – богатство и вдъхновение“, която ще бъде разположена във фоайето и коридорите на МУ. Някои от картините и фотосите ще бъдат обявени на търг малко по-късно по време на градинското парти, което ще се състои в двора на университета. Със събраните средства от изложбата ще бъдат подпомогнати проучвания в областта на морската физиология. 


Много настроение, музика и изненади ще очакват гостите на градинското парти, което ще започне в 18 часа.


Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна