IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:45 | 18 май 2015
Обновен: 02:08 | 12 април 2024

Пристанището ще инвестира 11 млн. лв. още тази година

Портът посрещна 109-годишнината си с оборот между 10 и 11 млн. тона годишно, влага 5,5 млн. лв. в инфраструктура

По материала работи: Слав Велев
3,6 млн. тона товари е обработило пристанището от началото на годината до момента. Снимка: Пламен Гутинов

11 млн. лв. ще инвестира пристанище Варна през тази година. Това обяви директорът на порта Петър Сеферов на пресконференция по повод 109 г. от създаването на пристанището. Обработваме между 10 и 11 млн. тона товари годишно. А от началото на тази година до момента сме обработили 3,6 млн. тона товари. От началото на годината до момента през варненското пристанище са минали 800 000 тона зърнени товари, което е ръст от 40%, отчете Сеферов. Портът има ръст от 9% от контейнерни превози, каза още директорът на пристанището.


Ръководството на пристанището се отчете по повод 109-годишнината от създаването на порта. Снимка: Пламен Гутинов.


През годината ще инвестираме в инфраструктура 5,5 млн. лв., а останалата част от средствата, предвидени за инвестиции, са за закупуването на челен товарач и ричстакер (товарач на контейнери). В района на първо и второ кейово място ще се извърши ремонт, тъй като това е най-старата част от пристанището. Там ще бъде направена плъзгаща се врата, която ще се отваря, когато идват круизни кораби. В останалото време там ще е затворено, тъй като трябва да спазваме правилата за достъп до порта, обясни Петър Сеферов.

Тук ще бъде плъзгащата се врата, която ще се отваря при посещения на круизни кораби и други събития. Снимка: Пламен Гутинов
 

До момента има заявени 11 посещения на круизни кораби. 22 са отказани заради международната ситуация, каза още Сеферов.


Относно проекта "Южен поток" ние продължаваме да изпълняваме задълженията си, като съхраняваме тръбите. Какво ще става с тях, ще се разбере в бъдеще. Междувременно през Варна минаха тръби за газопровод за Азербайджан. Те бяха транзит през нашето пристанище, макар че се писа, че това са тръби за "Южен поток", каза Петър Сеферов.


Пламен Янков
снимки: Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна