IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
17:22 | 18 май 2015
Обновен: 00:51 | 10 април 2024

Спасиха дива сърна, паднала в шахта край “Аспарухово”

В акцията участваха 11 души, 3-ма от които деца

По материала работи: Слав Велев
Спасиха дива сърна, паднала в шахта край “Аспарухово”

Жители на варненския квартал „Аспарухово” спасиха дива сърна. Животното попаднало в шахта без обезопасителен капак. “Капанът” е бил в гориста местност до електропровод, само на около 500 м южно от последната къща на дерето до улица „Моряшка” в квартала. Животното е било наранено и напълно изнемощяло, но в съзнание. След 2-3 минути дискутиране какво точно да направят, един от по-смелите варненци слязъл при сърната, дал й вода, след което с известни усилия я  вдигнал и животното било поето от приятелите му. То е оставено на сянка до пътеката, след което жителите на района се обадили на телефон 112 и на екоспециалисти.


„За съжаление, достъпът до мястото се оказа невъзможен с автомобил, дори и високопроходим, поради изравянето на малкия черен път от проливните дъждове от 2014 година. Наложи се един от нас да слезе към квартала и да посрещне двамата горски служители – експерт по лова и горския на района, които оставиха автомобила си на около 200-300 м от злополучната шахта, взеха брезент и тръгнаха с бърза крачка нагоре. Оказа се, че експертът по лова е успял да убеди служителите на зоологическата градина да приемат болното животно”, обяснява един от участниците в спасителната акция.


“Пренасянето на сърната с брезента бе доста трудно предвид изровения път. Kогато стигнахме с горския автомобил, сърничката започна да клюма и тогава експертът по лова взе много важно решение да я заведе веднага в частен ветеринарен кабинет в “Аспарухово”, добавя той. В клиниката на животното е направена кислородотерапия, венозно захранване и флуидна терапия с медикаменти. Според ветеринарните служители сърничката е била с изключително ниско кръвно налягане, много слаб пулс, дехидратирана и недохранена, тъй като е била в шахтата не по-малко от 6 дни. Процедурите в клиниката са продължили около 90 минути.


След като сърната се съвзела, специалисти от зоологическата градина откарали животното, обясниха още свидетелите на случая. По думите им тази случка за пореден път доказва, че все още са останали естествени гори в изключителна близост до високото строителство във Варна, които са едно неизмеримо богатство, което трябва да оставим за бъдещите поколения.


В спасяването на сърничката са взели участие 11 души, 3-ма от които деца.


Черно море

Коментари

Новини Варна